ЕУ уложила 2,7 милиона евра у унапређење владавине права

Срна
ЕУ уложила 2,7 милиона евра у унапређење владавине права

Сарајево - У БиХ је уложено 2,7 милиона евра кроз заједнички програм ЕУ и Савјета Европе "Хоризонтал фасилити" за западни Балкан и Турску, а који помаже БиХ да напредује у кључним аспектима попут владавине права и основних права, рекао је шеф Секције операција за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе у Делегацији ЕУ у БиХ Николас Бизел.

Он је, пред почетак састанка Управног одбора овог програма, навео да је завршена прва фаза програма и да се амбициозније креће у другу, уз кориштење досад постигнутих резултата.

Бизел је појаснио да унапређење у кључним аспектима није нешто што се ради само да би се испуниле препоруке Савјета Европе или да би се радило на приближавању БиХ ЕУ, већ због добробити свих грађана.

"Овдје говоримо о конкретним активностима као што су борба против сегрегације, унапређење и заштита права националних мањина, унапређење људских права затвореника, те унапређење одређених институција као што је канцеларија омбудсмана", рекао је Бизел новинарима у Сарајеву.

Директор Генералног програмског директората Савјета Европе Верена Тејлор појаснила је да се кроз овај програм жели помоћи БиХ да извршава оне обавезе које је већ преузела, у вези са чланством у Савјету Европе, те да се приближи извршавању обавеза у вези са приступањем ЕУ, односно цјелокупним програмом проширења Уније.

Она је подсјетила да Савјет Европе има 47 чланица, те додала да је БиХ, иако мала, веома активна чланица.

"ЕУ је један од наших најважнијих партнера и ми са њим дијелимо исте вриједности у погледу људских права, владавине права и демократизације. Ми заједно са нашим парнером покушавамо помоћи земљама да напредују у овим областима", истакла је Тејлорова.

Према њеним ријечима, у оквиру овог програма се, на основу датих препорука тијела за праћење Савјета Европе, помаже земљи да се унаприједе они аспекти гдје су побољшања потребна.

Помоћник министра иностраних послова за мултилатералне послове у Савјету министара у техничком мандату Алмир Шаховић рекао је да ће се данас анализирати шта је до сада учињено кроз разне институције БиХ и у разним доменима како би била усклађена поступања и прихваћени одређени стандарди Савјета Европе и ЕУ.

"Данас ћемо говорити о четири домена на које је велики број пројеката био усмјерен. Први је побољшање права затвореника, други јачање Институције омбудсмана, затим активности које су предузеле институције БиХ, у смислу укидања или борбе против било каквих облика дискриминације у земљи, те побољшање образовног система", појаснио је Шаховић.

Он је изразио задовољство напретком који су направиле институције БиХ на које се односи овај програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана