Dodik: Atmosfera u Predsjedništvu nije obećavajuća

Dodik: Atmosfera u Predsjedništvu nije obećavajuća 13.12.2018 15:19 | Srna

Banjaluka - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u ovoj instituciji atmosfera nije obećavajuća, odnosno da “nema vidljivog entuzijazma da se učini bilo koji korak”.

Dodik je podsjetio da je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva odbijen njegov prijedlog o izmjeni Poslovnika o radu i isticanju zastave Republike Srpske, kao i smjena određenog broja diplomatskog kadra.

“Prvi put je to urađeno, jer je srpski član Predsjedništva neprikosnoven kada je riječ o imenovanju ambasadora iz srpske nacionalne kvote”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je važno da je Predsjedništvo BiH konstituisano i da je održalo prvu sjednicu.

“Možda će imati još nekoliko, ali atmosfera nije obećavajuća i u tom pogledu ne treba niko ništa posebno da očekuje”, rekao je Dodik.

On je ponovio da se njegova kancelarija nalazi u Istočnom Sarajevu i da u zgradu Predsjendištva odlazi kada je neophodno nešto uraditi iz protokolarnih razloga.

“Dođem samo koliko moram u zgradu Predsjedništva. Moja kancelarija je u Istočnom Sarajevu, tu radim i primam stranke”, rekao je Dodik.

Dodik: Predložićemo izmjene Zakona o zastavi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da nije srećan što je pronađeno polovično rješenje kada je riječ o isticanju simbola u Predsjedništvu BiH, te da će biti predložene izmjene i dopune Zakona o zastavi da bi zakonskim odredbama bilo uvršteno isticanje zastave Republike Srpske.

“Kada bude konstituisan Dom naroda parlamenta BiH, tražićemo ove izmjene da bi u zakon bilo uvršteno isticanje zastave Republike Srpske, a ne samo njeno uočavanje kako govori odlazeći ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak”, rekao je novinarima Dodik, komentarišući objavu Crnatka da će onome ko uoči zastavu Republike Srpske na slici sa prve sjednice Predsjedništva BiH dati nagradu u iznosu od 1.000 KM.

Dodik tvrdi da je Crnadak godinama uživao u činjenici da sjedi pod dvije zastave – BiH i Federacije BiH /FBiH/.

“Tražio sam da zastava FBiH bude uklonjena, što je juče i učinjeno. Smatram to polovičnim rješenjem. Mislim da bi bilo dobro da ova i zastava Republike Srpske poslije budu vraćene u Predsjedništvo BiH i na tome ću da radim”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, da je Crnadak malo bolje pogledao fotografije i video snimke sa prve redovne sjednice Predsjedništva BiH, onda bi zasigurno uočio zastavu Republike Srpske.

“Pošto je zastava jasno vidljiva na mom reveru, tražim od Crnatka da nagradu od 1.000 KM, umjesto meni, uplati u fond humanitarne akcije 'S ljubavlju hrabrim srcima'“, rekao je Dodik.

On smatra da je veoma važno da budu istaknuti simboli koji predstavljaju Republiku Srpsku.

“Uradićemo sve da to učinimo sa poslanicima i budućim članovima Savjeta ministara BiH, te svim ljudima koji u ime Republike Srpske tamo budu radili. Sa iznošenjem zastave FBiH napravili smo početni korak kada je riječ o ravnopravnosti, mada nisam zadovoljan svim niti srećan zbog toga”, zaključio je Dodik.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica