Тбилиси одговоран за инцидент са руском делегацијом

Срна
Тбилиси одговоран за инцидент са руском делегацијом

Москва - Предсједник руске Думе Вјачеслав Володин критиковао је грузијске власти јер су дозволиле инцидент са делегацијом Русије на сједници Међупламентарне скупштине православља у Тбилисију.

“Јучерашњи поступци грузијског руководства нису у складу са нормама одржавања међународних догађаја”, изјавио је Володин, напомињући да су припреме за сједницу урађене у координацији са грузијском страном.

Володин је нагласио да је као организатор Грузија одговорна за одржавање важног међународног форума и безбједност свих учесника.

Према његовим ријечима, ови услови су једноставно игнорисани и грузијске власти нису успјеле да одрже догађај и заштите руску делегацију од напада и пријетњи.

Предсједник руске Думе упозорава да поступци радикалних снага нису усмјерени само на представнике Русије, већ и на свих 25 земаља из Међупламентарне скупштине православља јер су сједница и дискусија били ометени.

Он је додао да изјаве грузијских власти након напада на руску делегацију изазивају сумњу у њихову способност да буду одговорне према међународним партнерима.

Грузијска полиција употријебила је сузавац и гумене метке у Тбилисију како би спријечила масу да уђе у зграду парламента, гдје је у току била сједница Међупламентарне скупштине православља. У сукобима је повријеђено више десетина особа. Маса је била незадовољна због посјете руског депутата Сергеја Гаврилова, који је учествовао у засједању Међупламентарне скупштине православља.

Међупламентарну скупштину православља формирао је грчки парламент 1993. године ради јачања односа вјерника православне цркве.

Гаврилов, који је предсједник Генералне скупштине Међупламентарне скупштине православља, обратио се на руском језику, што је изазвало негодовање неких политичара и Грузијаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана