Европска комисија казнила пет великих банака због манипулација курсевима

Европска комисија казнила пет великих банака због манипулација курсевима 16.05.2019 17:57 | index.hr

Европска комисија објавила је данас да је групи од пет међународних банака изрекла новчане казне у укупној вриједности 1,7 милијарди евра због манипулације валутним курсевима на финансијским тржиштима.

Комисија је истрагом утврдила да су поједини трговци британских банака "Barclaus" и "Royal Bank of Scotland ", америчких "Citigroupа" и "JP Morganа" и јапанске "MUFG Bankе" у неформалним разговорима на интернету размјењивали осјетљиве информације и с времена на вријеме координисали стратегије трговања валутама, преноси index.hr.

На темељу тих разговора одлучивали су хоће ли куповати или продавати одређене валуте у свом портфељу и када, тумачи Комисија у саопштењу.

Спорне су купопродаје обухватиле укупно 11 валута.

Брисел је данас њиховим банкама изрекао двије групе казни у укупном износу 1,7 милијарди евра.

Највећа казна "Citigroupу"

Прва група укључује казне у укупном износу од око 811 милиона евра, изречене "Barclausу", "The Royal Bank of Scotland " (RBS), "City Groupу" и "JP Morganу".

Друга предвиђа око 258 милиона евра казни "Barclausу", "RBS-у" и "MUFG Банку".

Највећа је казна изречена "Citigroupу", од око 311 милиона евра, а слиједи JP Morgan с 299 милиона евра.

Све су банке осим "MUFG Bankа" сарађивале у истрази па су им казне смањене.

Швајцарска банка УБС такође је била дио групе, али је ослобођена казне јер је извијестила Комисију о кршењу прописа равноправне тржишне утакмице.

Из Брисела су поручили да настављају одвојене истраге о трговању валутама на финансијским тржиштима.

Портпарол Комисије није желио навести детаље, рекавши тек да је швајцарски "Credit Suisse" још предмет истраге у одвојеном предмету о могућем кршењу тржишне утакмице у одвојеним неформалним разговорима на професионалним интернетским форумима.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица