Znate li zašto sva djeca pri rođenju najčešće imaju plave oči?

GS
Foto: healthybaby

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namijenjen. Proces sazrijevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se pre druge godine života, kaže dr. Norman Safra

 

To je povezano s količinom melanina pri rođenju i kako se taj melanin povećava nakon rođenja, objasnio je dr. Norman Safra, čelnik Oftalmologije na američkom Medicinskom centru Maimonedes u Bruklimnu.

Pojasnio je da je melanin pigment – što ga više imate u očima, kosi i koži, oni su tamniji. Time se, kaže, i više sunčeve svjetlosti reflektuje. Male naslage melanina u šarenicama čine ih plavim, dok ih srednja količina čini zelenima ili im daje boju lešnika, dok zbog velike količine boja šarenice postaje smeđa.

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namijenjen, tvrdi ovaj lekar.

– Proces sazrevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se pre druge godine života – kaže Norman Safra, ali dodaje da to nije slučaj baš uvijek.

Pojedinci tamnijeg pigmenta obično dobijaju bebe smeđih očiju, jer njihova novorođenčad već u startu ima više pigmenata – dodao je.

– Bebe belaca najčešće se rađaju s tamnoplavim očima, s primesama sive, a boja se može i nekoliko puta promeniti do prvog rođendana. Bebe drugih rasa rađaju se sa smeđim očima, koje i ostaju takve – objasnila je doktorka Đovana Armano.

Pri porođaju, kad dete dođe na svijet i odmah na jako svjetlo, podstiče se proizvodnja melanina u šarenici, a to može dovesti do promjne boje. Samo malkice melanina i dete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lješnika.

– Pri rođenju pigmenta ima malo pa je boja svetlija. Kako beba raste, pigmenta je sve više. Melanin je protein, a količina i vrsta zapisani su u genima. Šarenice koje sadrže veliku količinu melanina su tamnije – kaže Armano.

Do bebinog šestog mjeseca boja očiju će se više puta menjati. Nakon toga promjene se polako stabilizuju. Više faktora može uticati na promjenu boje, uključujući lekove i uticaj okoline, tako da se kod nekih ljudi boja mijenja cijeli život. Ipak kod većine boja postaje jasna do prve godine, prenosi Krstarica

– Boja očiju se najdramatičnije menja od 6. do 9. mjeseca, ponekad i do prvog rođendana. Tada se može tačno reći koju boju će beba imati. U retkom broju slučajeva djeca mijenjaju boju i do treće godine – kaže Armano. Najređa boja očiju je zelena i pojavljuje se u samo pet posto svjetske populacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana