Trikovi kako vrlo jednostavno ukloniti neugodan miris iz obuće

GS
Trikovi kako vrlo jednostavno ukloniti neugodan miris iz obuće

Da biste svoju obuću održali što duže bez mirisa, najvažnije je da se pobrinete da su vam obuća, čarape i stopala suhi. Naravno, s vremenom će se ipak uloviti neki miris, ali ne očajavajte, postoje rješenja.

 Prije nego što počnete s čišćenjem, pobrinite se da su cipele potpuno suhe. Ako je obuća vlažna ili mokra od svakodnevnog nošenja, vježbanja ili loših vremenskih uvjeta, napunite je zgužvanim novinama i pustite da se osuše na zraku.

Ako se smrad zadrži nakon što ste obuću sanirali dezinficijensima, isprobajte ove metode kod kuće:

Napunite dvije čarape sodom bikarbonom, zavežite ih na vrhu i utaknite po jednu čarapu u svaku cipelu. Ostavite neka stoji tako preko noći.

Da biste se riješili bakterija i gljivica koje uzrokuju smrad, poprskajte unutrašnjost cipele dezinfekcijskim sprejem. Također možete posipati prašak za noge ili prašak za pecivo unutra za sličan efekt.

Hladna voda

Neka obuća može se prati u mašini za veš. Slijedite upute za postizanje optimalnih rezultata. Općenito, većinu cipela koje se peru u mašini treba nježno prati hladnom vodom i blagim deterdžentom. Uvijek pustite da se osuše na zraku.

Spriječite budući smrad držanjem cipela suhima i često mijenjajte parove koje nosite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana