Stručnjaci upozorili: Ispod ove temperature nemojte šetati vaše pse

GS
Foto: Ilustracija

Šetnja vašeg psa po hladnoći generalno je u redu, ali moraćete preduzeti dodatne mjere opreza ako je temperatura daleko ispod nule, prenosi Metro.

U nekim krajevima snijeg je već stigao. Ali, kada je prehladno za šetnju vašeg krznenog prijatelja?

Evo što trebate znati.

"Ako je oko -5 ⁰C ili niže, najbolje ih je držati u kući ili ići u vrlo kratke šetnje", kaže za Lorna Vinter, osnivačica aplikacije za treniranje štenaca Zigzag.

"Ako trebate kapu i šal da biste stajali vani, vjerovatno će i vašem psu biti hladno. Ako se kreću uokolo, vježba ih možda održava toplim, ali trotoar je hladan, a psi su mu blizu pa se osjećaju hladnoću", rekla je.

Naravno, svi smo vidjeli snimke haskija kako srećno skaču kroz snijeg u Laponiji, ali pokazalo se da neke pasmine pasa više osjećaju hladnoću od drugih.

Pasmine koje bolje podnose hladnoću (često zato što imaju gušće krzno ili duplu dlaku) uključuju njufaunlende, haskije, tibetanske mastife i  slično.

Pasmine koje imaju kraću dlaku i manje su sposobne podnijeti hladno vrijeme. To uključuje čivave, vipete i francuske buldoge, prenosi Večernji.

Kako paziti na svog psa kada je hladno?

Nabavite svom psu čizme, ne samo da će zaštititi njegove noge od hladnih ulica, već i hemikalija protiv smrzavanja i pijeska koji se mogu naći na tlu.

"Nabavite i njima nešto odjeće", dodaje Lorna,"bilo da se odlučite za jednostavan džemper, kaput ili kombinezon, to će vašem psiću pomoći da mu bude toplo dok je vani. Nekim štencima koji stvarno osjećaju hladnoću može koristiti pidžama preko noći kako bi ih grijala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana