Saznajte čemu služi gombica na zimskoj kapi

zanimljivosti
Foto: printskrin

Sigurni smo da mnogi od vas kada dođe zima počinju da nosaju kape. Neki od vas nose vjervoatno, i one kape sa gombicom…Da li ste se zapitali odkud gombica na vrhu kape, čemu služi ta mala mekana gombica na vrhu vaše zimske kape?

Kape sa gombicama nisu uvijek bile dekorativnog karaktera, ali ljudi su tek nedavno saznali čemu su prvobitno služile. Neki vjeruju da su se gombice nosile na odjeći još od ere Vikinga, prije nego što je Magna Carta napisana.
Mitološki bog Frejr je bio prikazan sa opremom za glavu koja je i sama imala gombicu. Vidi se na statueti pronađenoj u Sodermanlandu, u Švedskoj, 1904.

U nekim evropskim zemljama šeširi su se takođe koristili za određivanje ranga. Sveštenici su nosili kape zvane birete u Rimu, a imali su gombice različitih boja da bi označili koji posao rade.

Slično tome, vojnici poput onih u pukovima Škotske visoravni i Napoleonove pješadije nosili su vunene kocke na uniformi. Osim što su grijali vojnike, oni su takođe označavali kom puku pripadaju trupe.

I za mornare se smatra da je štitio glavu u uskim prostorima od niskih plafona. Zatim, tokom depresije, gombice su postale mejnstrim.

Neki takođe vjeruju da su poznate ličnosti poput Majkla Nesmita iz grupe D Mankis pomogle popularizaciji udobne kape.

Dakle, to je duga istorijska priča o gombicama na vrhu zimskih kapica. Od vikinških brodova i mitoloških bogova, do religioznih pokrivala za glavu u Rimu i Napoleonovih bojnih polja, gombica je bio širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana