Prevarila Gestapo i bila životni borac: Njoj je Laušević prvo javio da je dobio sina

GS
Foto: GS

Rahelu Ferari pamtimo po čuvenoj ulozi u filmu "Tesna koža", a njena rečenica "Sve same noge i gola dupeta" i danas je jedna od najpopularnijih replika iz domaće kinematografije.

I dok je ljudi pamte kao veselu i nasmijanu, Rahela je imala težak životni put zbog koga je u životu mnogo propatila. Rođena je 1911. u siromašnoj jevrejskoj porodici u Zemunu kao Bela Rohel Frajnd.

Prije Drugog svjetskog rata igrala je epizodne uloge karakterno upečatljivih i ćudljivih žena. Nakon godinu dana usavršavanja u Budimpešti angažovana je u Umjetničkom pozorištu u Beogradu gdje je do 1940. radila sa suprugom Aleksandrom Stojkovićem.

Rat je dočekala u strahu, bježala je od Njemaca i odbijala da nosi žutu traku ne bi li sakrila svoje porijeklo. Redovno se selila po obodima Beograda da bi zavarala trag i tako sačuvala svoj život. U periferijskoj udžerici kod Magde, sitne nepismene ženice, naišla se tokom racije. Dok je Gestapo lupao na vrata, Rahela u ogledalu vidjela je da je u trenutku osjedila, prenosi Kurir.

U njenu kuću tada je uletjela komšinica Smiljka i glumici uputila riječi:

- Ružo, kaži dragička, dobila si poziv iz pozorišta u Pančevu.

Rahela je shvatila znak i brzo izletila iz kuće pored članova Gestapa rekavši im:

- Doneli ste mi sreću. Častiću vas zbog ovog angažmana.

Na taj način, Rahela se spasila sigurne smrti, za razliku od ostatka njene porodice, čiji ni jedan član nije preživeo rat.

Od osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu 1947. bila je prvakinja ovog teatra.

Veoma je voljela Žarka Lauševića.

- Mi stalno pravimo kerefeke - govorila je ona o njemu i sebi, a često se prepričava i anegdota iz perioda kada je Žarko Laušević dobio sina. Nazvao je Rahelu u pola noći da joj javi srećnu vijest. 

Ona ga je izgrdila što je zove u sitne sate, a on je odgovorio:

- Vama sam prvo javio, jer vi ste moja devojka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana