Ovo je najtužnije srpsko ime

GS
Foto: Ilustracija

U potrazi za što ljepšim imenom za dijete, roditelji često posegnu za našim tradicionalnim imenima, a ne znaju njihovo značenje.

Kod nas je u posljednje vrijeme moderno da se d‌jeci daju stara srpska imena. Tradicionalna imena se često daju kako bi se očuvala uspomena na pretke, međutim, vremenom su se zaboravila značenja koja su se vezivala za njih. Primjer takvog starog, a i danas popularnog imena jeste muško ime Nenad.

Postoje dvije teorije o porijeklu imena Nenad. Prema jednoj, ono se smatra izvornim srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, ali ga ima i u ostalim zemljama regiona. Smatra se da ime vodi porijeklo od negacije glagola „nadati“ ili „očekivati“. Najčešće se davalo d‌ječaku koji je došao na svijet „nenadano“, „iznenada“, tj. kome se roditelji nisu nadali. Neki etnolozi tvrde i da ovo muško ime vodi porijeklo od negacije glagola „želeti“ i da zato nosi značenje – neželjeno dijete, iako mnogi nisu saglasni sa ovakvim mišljenjem. Interesantno je da ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od rijetkih muških imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

Druga teorija o porijeklu imena Nenad govori da potiče iz Irana. Prema tom mišljenju, ime Nenad nastalo je od persijske riječi “neneh”, što znači “mladi lav”. Ta teorija podržava se činjenicom da se ime pojavljuje na području Irana i Avganistana. Ime Nenad ima i pozitivno značenje. Osim mogućeg značenja “mladi lav”, ime se povezuje i sa osobom koja je nježna, pažljiva i brižna. U tom kontekstu, ime Nenad se može prevesti kao “onaj koji ne čini zlo, koji ne nanosi bol”, prenosi Alo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana