Njenoj ljepoti divio se svijet, a onda je upala u pakao droge i prostitucije

G.S.
Njenoj ljepoti divio se svijet, a onda je upala u pakao droge i prostitucije

Bila je jedna od najljepših žena svijeta, sa samo je 17 godina postala miljenica Kelvina Klajna, Ralfa Lorena, Diora i Armanija, a ipak, njena sudbina je jedna od najtragičnijih u istoriji modelinga. Klanjali su joj se, obožavali je, a onda napustili da umre potpuno sama.

Manekenka Džija Karanđi bila je jedna od prvih američkih supermodela. Na scenu je stupila krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, a modni je svijet osvojila brzinom svijetlosti.

Modni agenti su je uočili sa 17 godina, a smatrali su je ženom egzotične ljepote zbog čega se brzo postala 'it' djevojka s naslovnih strana, a malo ko nije znao ko je prirodna ljepotica.

Odrastala je na periferiji Filadelfije, otac joj je bio vlasnik nekoliko gril restorana, a majka domaćica. Kada je imala nešto više od 10 godina, desio se raspad Džijine porodice nakon što njeni roditelji odlučili da se razvedu. Tada ju je majka Ketlin napustila, što je mladu ljepoticu zauvijek obilježilo. Osjetila se odbačenom, a to je bio samo jedan kamenčić koji ju je gurnuo u život pun padova i premalo uspona.

Kroz odrastanje, obožavala je lik muzičara Dejvida Bouvija, a njegov je neobičan i poseban stil obožavala da imitira. Voljela je noćni život pa su je divlji izlasci u kultni klub 'Studio 54' uveli u pakao droge u kom je kasnije bila zarobljena. Nakon marihuane, počela je da konzumira kokain, a onda i heroin koji ju je dokrajčio.

Ipak, dno je dotakla nakon smrti svoje druge majke, agenta i mentorke Vilhelmine Kuper 1980. godine nakon čega je konzumiranje heroina preraslo u zavisnost u pravom smislu te riječi. S njom je počelo da bude teško i skoro pa nemoguće raditi - na snimanjima je imala izlive bijesa, odlazila je sa seta kako bi kupovala drogu, zaspala bi ispred kamera... Upaljene rane na rukama i tragove igala bilo je gotovo nemoguće sakriti, dok su na nekim fotografijama znakovi njene zavisnosti bili vidljivi i nakon retuširanja. Tako je fotograf Frančesko Skavulo jednom izjavio da je za vrijeme šutinga na Karibima plakala jer nije mogla da pronađe drogu.

- Bukvalno sam morao da je stavim pored sebe u krevet dok nije zaspala, rekao je.

U jednom je trenutku postala svijesna promjene izgleda i stanja u koje ju je droga dovela pa je odlučila da se prijavi na rehabilitaciju. Ipak, bez obzira na to što je napokon okrenula novu stranicu života, nakon izlaska iz klinike dočekao ju je hladan tuš - gotovo niko od poznatih lica s njom nije htio da sarađuje.

- Ono što je sebi radila sve ove godine, postalo je očigledno i na njenim fotografijama. Mogao sam da vidim promjenu u njenoj lepoti. Bila je praznina u njenim očima, rekao je Šon Bajrns, dugogodišnji asistent fotografa Frančeska.

S 26 se godina vratila kući u Filadelfiju, ali i u ponor droge. Zaposlila se u jednoj prodavnici s odjećom, ali ubrzo dala otkaz. Počela je da se bavi prostitucijom, a ubrzo je saznala da boluje od AIDS-a nakon što je završila u bolnici zbog upale pluća. U jesen 1986. godine završila je u bolnici nakon što su je pronašli na ulici silovanu, a preminula je mjesec dana nakon zbog posljedica bolesti.

Za njenu smrt niko iz industrije nije znao, a tragična je vijest izazvala šok javnosti tek nekoliko nedjelja kasnije kada se saznalo da je mrtva. Imala je samo 26 godina... prenosi Kurir.rs

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana