Niko nije ljepše objasnio suštinu života od patrijarha Pavla, najmudrije rečenice koje ćete ikada pročitati

GS
Niko nije ljepše objasnio suštinu života od patrijarha Pavla, najmudrije rečenice koje ćete ikada pročitati

Život patrijarha Pavla bio je obilježen kromnošću, duhovnošću i posvećenošću vjeri i ljudima. Bio je poznat po svojoj asketskoj disciplini i jednostavnom načinu života, često viđen kako koristi javni prevoz i hoda umjesto da koristi službeno vozilo.

Građani su na njemu mogli da vide i stare cipele, ali ono što je nosio u duši je neprocjenjivo. Njegova blaga narav i mudre misli brojne osobe su preobrazile u mnogo bolje ljude. Svojim ponašanjem i stavovima postao je simbol dobrote i ljudskosti.

Naime, rođen je kao Gojko Stojčević 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, današnja Hrvatska. Studirao je teologiju na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i zamonašio se 1948. godine, uzimajući monaško ime Pavle.

Patrijarh Pavle je postao poglavar Srpske pravoslavne crkve 1990. godine, u turbulentnim vremenima za Srbiju i Balkan. Tokom svog mandata, suočavao se s izazovima rata, političkih previranja i sankcija. Njegova poruka je uvijek bila ista, zalagao se za mir, ljubav i jedinstva, često pozivajući na pomirenje među sukobljenim narodima.

Preminuo je 15. novembra 2009. godine u Beogradu, a sahranjen je u manastiru Rakovica. Ostao je u srcima mnogih vjernika kao simbol duhovne snage, mudrosti i poniznosti. Njegove riječi i djela i dalje inspirišu mnoge, a sećanje na njega živi kroz mnoge priče i svjedočanstva onih koji su ga poznavali.

Za mnoge ovo je njegova najvažnija misao, koja svakog čovjeka može da vrati na pravi put.

- Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa "što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima", onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja - rekao je veliki duhovnik svojevremno.

10 najmudrijih citata patrijarha Pavla

Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.

Kad se čovjek rodi, cijeli svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, cijeli svijet plače, a samo on se raduje.

Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih, jer ne znaju šta rade.

Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvijek.

Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi.

I sebi i drugima kažem: mene može da ponižava ko god hoće, al ‘da me ponizi nema čovjeka na ovom svijetu, sem jednog, a to sam ja. Kad to zna čovek ima stabilnost.

Mudrost bez dobrote prelazi u zloću, a bezazlenost bez mudrosti prelazi u glupost.

Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi.

Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cijepa i dijeli.

Ne zaboravimo nikada da je zlo uvijek kratkog vijeka i samo naizgled uspješno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana