Kad su se vjenčali Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina: Nisu imali djecu, a evo čime ga je osvojila

G.S.
Foto: Tanjug

Ljubavna priča Tita i Jovanke Broz prepuna je zanimljivih detalja o kojima je malo ko znao.

Jedan od najmoćnijih i najboljih parova bivše Jugoslavije bili su Jovanka i Josip Broz Tito. O načinu na koji se par upoznao postoje razne teorije, a ono što je sigurno jeste da su se na prvu zavoljeli. Međutim, malo ko je znao za njihovu ljubav.

Jovanka je navodno Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamijenila Davorjanku Paunović Zdenku na mjestu sekretarice u njegovoj kancelariji, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno venčao u aprilu 1952. godine. Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina.

Dok je Jovanki prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja, ali su brzo nadoknadili. Naime, odmah nakon vjenčanja, Tito je osigurao Jovanki časove o protokolnim susretima, primjerenom odjevanju i sate stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmenu i obrazovanu damu.

Tajno vjenčanje

Naime, mogu se izbrojati na prste oni koji su znali da je tog 15. aprila 1952. godine sklopljen brak između Tita i Jovanke. Prema riječima mještana Iloka, vjenčanje je bilo tajno i održano je u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka) koja se nalazi između Šarengrada

- Znali smo da je tamo bilo to vjenčanje, ali ga se ne sjećamo. Ipak smo mi tamo počeli kasnije da radimo. Radili smo svoj posao i nismo nikad nikoga ništa pitali o njemu. Znam samo da nigdje u kući nisu bile postavljene bilo kakve fotografije koje bi podsjećale na to vjenčanje – rekla je Rozalija Džalto koja je u Dunavki sa suprugom Mijom bila domar.

Titova vila bila je pod jakim obezbjeđenjem kada god bi je predsjednik Jugoslavije posjećivao, a Džalto kaže da je u podrumu bila prostorija sa više od 2.000 boca vina i bačvi rakije. Ona priča da su se supružnici veoma dobro ophodili prema njima.Nisu imali često prilike za razgovor, ali Tito bi ih uvijek kada bi ih vidio, pozdravio, pitao kako su, šta se radi i slično. Sjeća ih se i da su se često šalili i smijali.

 

Tokom braka, bili su nerazdvojni, a priča se da je Jovanka svaki put probala hranu prije Tita. Nije tajna da je Jovanka svoj život podredila prvom čovjeku Jugoslavije, što je potvrdila i njena sestra.

„Njena žrtva je bila kompletna za njega. Ona se od samog početka stavila u službu njemu kao neko ko je posvećen, kao opatica koja se posveti svojoj religiji. Ona je amortizovala svaki udarac koji je bio namjenjen njemu. I onda je glumila da je mnogo jača nego što je bila. Djelovala je kao kremen-kamen, kao žena stijena. I to se kasnije zloupotrebljavalo.“

U knjizi objavljenoj 2015. godine, pod naslovom „Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz“, ona je otkrila neke veoma važne činjenice iz života Maršala i njegove supruge.

„Mi smo znale da Jovanka radi kod Tita i to nam je bila velika čast. Ali mi nismo znale da između njih bilo šta postoji. Niti nam je ikada pričala o tome. Nije nam pričala da li je imala nekog drugog momka. Ona je to čuvala za sebe. Bila je ljepotica, ali nikad se nije razmetala ni sobom niti svojom ljepotom. Ni na kraj pameti joj nije bilo da priča da joj se neko udvara ili tome slično.“

Uprkos velikoj ljubavi i zajednštvu, par nikada nije imao djece.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana