Jednu posebnu novčanicu uvijek nosite sa sobom, da vam novčanik uvijek bude pun

G.S.
Jednu posebnu novčanicu uvijek nosite sa sobom, da vam novčanik uvijek bude pun

Naši preci vjerovali su da novčanik nikada ne smije biti prazan , bez obzira na materijalno stanje našeg bankovnog računa.

U novčaniku su uvijek imali bar jednu novčanicu, jer su vjerovali da će tako privuć bogatstvo u dom. To je bila ili novčanica koju su sami zaradili ili novčanica koju im je dao neko za koga su mislili da je dobra osoba.

Novčanica ili novčić su se tako smatrali svojevrsnim talismanom finansijske stabilnosti. Zato je i dalje ponegdje običaj da se nikada ne daje prazan novčanik.

Smatrali su da određeni rituali i verovanja mogu donijeti finansijsku stabilnost i blagostanje u dom.

Ovi običaji su se prenosili s koljena na koljeno, čuvajući se kao tajne za privlačenje novca.

Talisman finansijske sigurnosti

Jedan od najpoznatijih običaja je držanje prve zarađene novčanice u posebnoj pregradi novčanika. Ta novčanica se smatrala talismanom finansijske sigurnosti, a neki su čak vjerovali da će bolje upravljati novcem ako u novčaniku čuvaju papirnatu novčanicu najmanjeg apoena.

Praktični savjeti za privlačenje novca

Naši stari su vjerovali u određene datume i rituale koji mogu uticati na finansijski uspjeh. Prema njihovim vjerovanjima, srijeda prijepodne je bilo najpovoljnije vreme za traženje povišice, dok su transakcije uveče smatrane lošim predznakom.

Takođe, nije bilo preporučljivo pozajmljivati novac utorkom, a ni hljeb ni so.

Misterije domaćinstva

U domaćinstvu su postojali brojni običaji povezani sa novcem. Na primjer, vjerovanje da novac zaobilazi dom ako se mrvice s tog stola čiste golim rukama ili ako se zviždi u kući.

Domaćice su pazile da džepovi odjeće budu puni sitnog novca, a krpljenje džepova i održavanje odjeće bili su dio rituala za zadržavanje novca u kući.

Magična privlačnost novca

Stari su vjerovali da određene novčanice imaju moć privlačenja novca u dom. Na primer, novčanicu najvećeg apoena su čuvali u kući godinu dana, vjerujući da će se tako napuniti energijom koja će privući novac u dom.

Osim toga, novac dobijen na kocki ili pronađen na ulici nije se smatrao srećnim, te se brzo trošio ili darovao siromašnijima.

Ovi običaji, iako su dio prošlosti, i dalje bude interesovanje i radoznalost kod savremenih generacija. Možda je u tim starim običajima ipak bilo nečega, jer su naši preci živjeli skromno, ali su umeli da cijene svaki dinar, prenosi Espreso.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana