Greškom bacio hard disk sa bitkoinima vrijednim 270 miliona dolara

RTS
Foto: Fejsbuk/Ilustracija

Britanac Džejms Hovels, koji je greškom u smeće bacio hard disk sa 7.500 bitkoina vrijednih 270 miliona dolara, nudi 70 miliona lokalnim vlastima da mu dozvole da iskopa deponiju, piše CNN.

Poslije priče o njemačkom programeru koji je zaboravio lozinku naloga na kojem ima 220 miliona dolara u bitkoinima, dolazi još jedna slična priča samo sa druge strane Atlantika.

Britanski IT stručnjak je greškom bacio hard disk još 2013. godine, a do 7.500 bitkoina je došao "rudareći" za njima četiri godine ranije kada kriptovaluta nije mnogo vrijedila.

Kada je vrijednost bitkoina, međutim, počela da raste Džejms je potražio hard disk, ali na njegovu žalost otkrio da ga je greškom bacio.

Sa protokom vremena i vrijednost bitkoina je samo skakala, sada dostižući 37.000 dolara, a Hovels je kontaktirao gradske vlasti Njuporta u Velsu i zatražio dozvolu od njih da otkopa dio deponije na kojem se, kako vjeruje, nalazi i njegov 270 miliona vrijedan hard disk.

Ukoliko ga pronađe, Hovels je ponudio gradskim vlastima četvrtinu ukupne vrednosti bitkoina.

Bitkoin je 2009. godine stvorio anonimni programer ili grupa programera pod alijasom Satoši Nakamoto. Oni su u stvari računarske datoteke koje se čuvaju u digitalnom novčaniku na hard disku i mogu da se koriste kao sredstvo plaćanja, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana