Farbaju li se jaja za Vaskrs ako je u porodici neko umro

GS
Farbaju li se jaja za Vaskrs ako je u porodici neko umro

Bliži se Vaskrsenje Hristovo,najveći hrišćanski praznik, a porodice koje su izgubile voljenu osobu su u dilemi.

Na veliki petak, dan kada je Isus razapet na krst, u mnogim krajevima je običaj da se farbaju jaja kao simbol vaskrsenja i krv, novog života. Zbog crvene boje često domaćice izaberu farbanje prirodnim putem u lukovini, a šaraju ih voskom  ili raznim travkama.  

Ako pratimo stara pravila, prvo jaje koje se izvadi i skuva boji se u crvenu i ostavlja se po strani, postaje čuvarkuća koja "štiti" ukućane i dom.  jaja koja ostanu, boje se u različitim bojama i šarama, što bi se reklo na radost. 

Najčešće se boje u rano jutro na Veliki petak, mada zavisno od mjesta, može i u četvrtak (dan pre) ili subotu (dan poslije Velikog petka)

Veliko pitanje se postavlja da li  ukućani koji su izgubili te godine člana porodice, farbaju jaja i proslavljaju Vaskr? Po pravilima Srpske pravoslavne crkve na velike praznike kao što je Uskrs (pa čak i krsna slava) ne odstupa se od uobičajene tradicije. Svaka kuća, pa i ona u žalosti, boji prvo crveno jaje - čuvarkuću, a ostala po želji.

U nekim krajevima nije praksa da se jaja boje u vesele boje, već da se sva farbaju u lukovini. U centralnoj Srbiji, na primjer, običaj je da se jaja samo obare, ne i da se boje. U drugim mjestima se prave "crna" jaja, odnosno farbaju se u orahovini ili uz pomoć cerove kore, kako bi se dobila tamna, boja žalosti. Istorijski spisi kažu da su se ona obično nazivala "kaluđerima" i da nisu imala nikakvu dekoraciju niti sličice.

Po pravilu Srpske pravoslavne crke, poželjno je razlikovati slavlja poput Božića, Vaskrsa i krsne slave jer su to nebeske proslave, pa samim tim i naši upokojeni slave sa nama, prenosi Mondo.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana