Princ Filip i kraljica Elizabeta: Poznanstvo iz djetinjstva koje je završilo višedecenijskim brakom

GS
Princ Filip i kraljica Elizabeta: Poznanstvo iz djetinjstva koje je završilo višedecenijskim brakom

Vojvoda od Edinburga i kraljica Elizabeta bili su u braku 74 godine, sve do smrti princa Filipa u petak 9. aprila.

Par se upoznao kada su bili djeca, 1934. godine, na venčanju rođake princa Filipa, princeze Marine, sa princom Džordžom, vojvodom od Kenta.

U to vreme je Filip, rođen na Krfu, bio grčki i danski princ. Imao je 13 godina, a princeza Elizabeta samo osam. Ponovo su se vidjeli pet godina kasnije, 1939. godine u školi "Rojal Naval koledž".

Prema rečima Elizabetine guvernante Marion Kroford, princezu je privukao izgled princa Filipa. Ona je u svojim memoarima pisala da bi princeza postala crvena u licu kada bi ga vidjela.

Još jedna osoba koja je primjetila da se princezi dopada Filip bila je njena rođaka Margaret Rouds, koja je u svojoj biografiji zabilježila da je princeza bila zaista zaljubljena od samog početka.

Stric princa Filipa napisao je da je njihov prvi zajednički izlazak "veliki uspjeh". Nakon prvog sastanka, počeli su da razmjenjuju pisma dok je on služio u mediteranskoj i pacifičkoj floti tokom Drugog svjetskog rata.

Kada je princ Filip vratio, zatražio je od Elizabetinog oca, kralja Džordža VI, dozvolu da je zaprosi.

Veridba je najavljena za 9. jul 1947. godine. Prsten za ovu svečanu priliku napravio su draguljar Filip Antrobus koristeći dijamante iz tijare koji su pripadali Filipovoj majci, princezi Alis od Betenberga.

Venčanje je održano samo četiri mjeseca nakon vjeridbe ceremonijom u Vestminsterskoj palati, 20. novembra.

Princeza Elizabeta bila je deseta članica kraljevske porodice koja se vjenčala u Vestminsterskoj palati, koja je ujedno bila i mjesto venčanja vojvode i vojvotkinje od Kembridža 2011. godine.

Prije vjenčanja, princ Filip je imenovan za vojvodu od Edinburga, pored toga što su mu dodeljene još dve titule, grof od Merioneta i baron Grinvič u londonskoj grofoviji.

Ceremoniji venčanja prisustvovalo je dve hiljade gostiju, a venčali su ih nadbiskup Kenterberija Džefri Fišer i nadbiskup Jorka Kiril Garbet.

Elizabetinu vjenčanicu dizajnirao je ser Norman Hartnel. Venčanica duga do poda imala je cvetne i zvjezdane motive na sebi, a bila je inspirisana Botičelijevom slikom "Primavera". Napravljena od satena i ukrašena sa 10.000 bisera, imala je šlep dugačak skoro dva metra.

Par je proslavio platinastu, 70. godišnjicu braka 2017. godine i tog dana su se oglašavala zvona u Vestminsterskoj opatiji. Slavlje je upotpunjeno večerom sa porodicom i prijateljima u dvorcu Vinzdor.

Princ Filip je 1953. godine dočekao Tita u Londonu, prisustvovao i njegovoj sahrani

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug kraljice Elizabete II, preminuo je, a tokom dugog života imao je prilike i da ugosti, ali i da isprati na vječni počinak nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije, maršala Josipa Broza Tita.

Tito je 1953. godine posjetio London, a na početku njegove petodnevne posjete dočekali su ga vojvoda od Edinburga, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova Entoni Iden.

Maršal Tito je u London došao po pozivu britanskog ministra spoljnih poslova kako bi se ojačale veze dveju nacija.

Smrt Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije, 4. maja 1980. godine bio je jedan od najprelomnijih trenutaka u istoriji Jugoslavije. Mnogi istoričari ovaj događaj smatraju za početak raspada Jugoslavije. Njegova sahrana održana je 8. maja 1980. godine.

Prisustvovalo joj je 209 delegacija iz 128 zemalja svijeta i zvanično je najposjećenija sahrana nekog državnika u istoriji. Među njima je bio i princ Filip. Tito je sahranjen u bivšoj zimskoj bašti svoje rezidencije, u "Kući cveća" i njegov grob je posetilo više od 17 miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana