Bez bruke: Koliko treba staviti novca u svadbarsku kovertu?

GS
Foto: Telegram

Postoji nepisani cjenovnik za sve one domaće običaje na kojima je parola “daj koliko daš”, a zapravo su sume vrlo precizno određene.

Srbi su poznati po tome što vole i umiju lijepo da se zabave. Naravno novci i koverte uvijek budu problem odnosno večna nedoumica, kad stigne pozivnica za svadbu, jeste koliko je novca dovoljno staviti u kovertu kao poklon. Nekome je 50 evra previše, a nekome minimum. Evo kako izgleda jedna od računica za kovertu za vjenčanje, a zavisi od toga koliko ste bliski s mladencima.

Postoji nepisani cjenovnik za sve one domaće običaje na kojima je parola “daj koliko daš”, a zapravo su sume vrlo precizno određene.

"Koliko novca da dam, a da se ne osramotim", mnogima se vrti po glavi, pa i jednom Srbinu koji je javno zatražio savjet.

"Nekada je običaj bio 100 evra, ali to je bilo davno, a inflacija udarila. Koliko se sad nosi u koverti? Beograd je u pitanju", upitao je on. Ubrzo su usliedili najrazličitiji odgovori, među kojima je bilo šaljivih, ali i onih vrlo logičnih.

"Stavi 500, neka ide život", glasio je prvi, a zatim su se nadovezali ostali. Jedan od njih dobio je najviše lajkova.

Nezvanični cjenovnik srpske svadbe izgleda otprilike ovako i može da varira od grada do grada, ali pred vama je onaj najskuplji, prestonički.

Pripremanje svadbe za mladence je postao biznis

Osnovica je 50 evra po osobi, a onda na to dodajte sljedeće:

  • blizak si s mladencima: dodaj 50 evra,
  • kum si: dodaj 50 evra minimalno,
  • bogat si: dodaj 50 evra,
  • želiš da svi znaju da si bogat: dodaj 100 evra
  • jako siromašan: dodaj manje od 50 evra ili smisli izgovor da ne ideš

"Pripremanje svadbe u Srbiji za mladence je postao biznis. Gleda se uloženo i dobijeno, što je jako jadno. Stavi koliko si u mogućnosti i koliko misliš da je u redu", komentarisao je drugi Srbin.

"Minimum koliko možeš platiti je onoliko koliko mladenci daju za tebe - cijena stolice, tj. hrane, tako da im nisi trošak", savjetovao je treći.

"Meni je 50 evra po 'stolici' u redu. Znači moja žena i ja kad idemo dajemo 100 evra. Kada smo išli kod rodbine svi kao porodica, pošto nas je bilo više, računali smo svi po 50 evra u jednu kuvertu i to je to. Mislim da je to sasvim u redu. Ako je do novca problem onda nisu trebali ni da zovu", glasio je još jedan od komentara.

Naravno, pravi domaćini i prijatelji zovu vas na svadbu da se zajedno proveselite ali ovakvi narodski cjenovnici i služe kako bi pored ića i pića, i gosti, ali i mladenci znali kako da se prebroje i šta otprilike da očekuju.

Svekrvina sveska

"Ja sam iz malog mjesta i kod nas postoji jedno nepisano pravilo da roditelji mladenaca, najčešće mladoženjina mama uredno zapisuju sve poklone u neku svesku, da se zna koliko je ko dao. Razlog nije maliciozan nego, recimo, moja mama ima tri sestre, inače imamo veliku familiju, stalno je neka svadba i zapisuje se ko je šta doneo da se ne bi desilo da mi odemo kod nekoga ko je nama dao, primera radi 200 evra i osramotimo se sa nekom manjom cifrom. Posebno što svuda idemo čoporativno pa i nije svejedno da ti sedne nas petoro iz jedne kuće, a ponesemo 50 evra", napisala je Dragica (33) iz Šumadije.

Običaj bitniji od para

"U mom selu na istoku Srbije se do skoro na razglas govorilo ko je koliko dao. Više se to ne radi, niti se toliko često prave svadbe pod šatorima ali i dalje se čuva običaj važniji od para. Moj tata, recimo, tačno zna i pamti na kojim svadbama je on bio i kada se ja budem ženio na moju svadbu će zvati sve te ljude, njegove prijatelje koje ja maltene i ne poznajem, ali to je po njemu redu. I tako dok ti pozoveš njegove goste, svoje goste, ženine goste - na kraju te svadbe kod nas u kraju mogu da imaju i nekoliko hiljada ljudi i to je opšta fešta. Ako neko kojim slučajem ne bude pozvan, ako ga zaboraviš ti posle bukvalno moraš da se pereš kako znaš i umeš da ga nisi namerno izostavio, ozbiljne svađe izbijaju" kaže Aleksandar (29), prenosi K1info.

A šta vi mislite, koliko je dovoljno novca staviti u kovertu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana