U ovo doba dana treba da jedete med

GS
Foto: Arhiva

Svima je dobro poznato koliko med pozitivno utiče na imunitet, međutim, količina ovog prirodnog zaslađivača nije uvijek ista za svakoga, upozorava ruska nutricionistkinja Ana Košečkina.

"Ne postoje jasni standardi koji bi određivali tačnu količinu meda koja se može pojesti u toku dana. Ako osoba jede mnogo slatkiša, ugljenih hidrata, glukoze i fruktoze svakog dana, onda svakako ne treba da pretjeruje sa medom. Možemo da pretpostavimo da prosječna osoba dnevno pojede oko 100 grama šećera, a preporuka je nešto niža - od 70 do 90 grama. Šećer se nalazi u gotovo svim namirnicama. Zato je korisno unositi ne više od tri do pet kašičica meda dnevno da biste imali korist, ali ne i da biste nanijeli štetu svom tijelu, kao što su, na primjer, povećanje tjelesne težine, pojava karijesa...", objašnjava Košečkina.

Pored količine, veoma je važno u koje doba dana konzumirate med.

"Mislim da to zavisi od toga sa čime ga uzimate. Ako se kombinuje sa proizvodima koji sadrže kofein, onda je bolje ujutru. Na primer, čaj ili kafu sa medom je najbolje uzimati pre podne. Med nema supstance za koje je važno da se uzimaju u neko određeno doba dana. Ali zbog činjenice da ima dosta ugljenih hidrata, verovatno je bolje da ga konzumirate u prvoj polovini dana, tako da telo ima vremena da ove sastojke iskoristi za energiju, a ne za masti", savjetuje nutricionistkinja, prenosi Magzin.Novosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana