Sredstvo protiv komaraca mora da ima ove sastojke da bi vas zaštitilo

GS
Sredstvo protiv komaraca mora da ima ove sastojke da bi vas zaštitilo

Probali ste mnogo proizvoda koji štite od komaraca, ali su vas komarci i dalje ujedali i kvarili vam lijepo veče ili boravak u prirodi?

Ovi sastojci će vas sigurno zaštititi. Obavezno pogledajte da li ih ima na preparatu koji kupujete.

DEET

Najpoznatiji sastojak većine proizvoda protiv komaraca će ih najvjerovatnije otjerati od vas, ali sredstvo treba da sadrži oko 30 odsto DEET-a. Sa 10 odsto će vas čuvati od komaraca 1,5 sat, a sa 30 odsto 5-6 časova. Mogu ga koristiti i trudnice, dojilje i bebe.

Ikaridin

Preparat protiv komaraca koji sadrži ikaridin će vas spasiti od ovih napasti. Ovaj sastojak je veoma efikasan kada je riječ o zaštiti, a sredstvo na njegovoj bazi može da koristi cijela porodica. Ukoliko dođe u kontakt sa odjećom neće ostaviti fleke.

IR3535

Kada kupite sredstvo protiv komaraca koje ima ovaj sastojak, bićete zaštićeni i od krpelja. Možete da ga upotrebljavate i za djecu, jer je potpuno bezbjedan. Prema nekim istraživanjima proizvodi koji sadrže IR3535 su efikasniji od onih koji u sebi imaju DEET.

Metil-nonil-keton

Prirodno se nalazi u paradajzu, a proizvodi se i sintetički. Sredstva protiv komaraca koja sadrže ovaj sastojak su djelotvorna kao ona koja imaju 30 odsto DEET-a. Dakle, štitiće vas 5-6 sati, piše Najžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana