Sok od svježih višanja može biti veoma efikasan za ublažavanje bola

GS
Sok od svježih višanja može biti veoma efikasan za ublažavanje bola

Mnogo je zdravije, kažu stručnjaci, da zbog nekog zdravstvenog problema pojedemo šaku svežeg voća, nego popijemo šaku lijekova

Sok od svežih višanja zasluženo se našao na listi „superhrane“ jer je odličan izvor minerala i hranljivih materija, koje mogu da pomognu u kritičnim aspektima našeg zdravlja.

 Naime, istraživanje je pokazalo da blaži bol, zbog kojeg se uzima aspirin ili ibuprofen, može da se ublaži i na zdraviji način – šakom svežih višanja ili njihovim sokom.

Umesto lekova zdravije je popiti sok od višanja

Izučavajući kako deluju jedinjenja sveže višnje na blaži bol, za koji se pije aspirin ili ibuprofen, Američko društvo hemičara došlo je do saznanja da svega 20 višanja dnevno ili koncentrat, svež sok višanja u toj količini ima isti učinak protiv boli kao i navedeni lekovi. Takođe, istraživanja su pokazala da višnja doprinosi borbi protiv brojnih drugih stanja i bolesti poput:

 • upale mišića
 • nesanice
 • poremećaja koncentracije i pamćenja
 • osteoartritisa
 • snižavanja holesterola u krvi
 • ateroskleroze i metaboličkog sindroma
 • gihta i bolesti mokraćnog sistema
 • bolesti srca i kardiovaskularnog sistema
 • raznih oblika karcinoma
 • anemije
 • dijabetesa.

čine višnje posebno zdravim

Višnja je bogat izvor minerala jer sadrži kalcijum, gvožđe, magnezij, fosfor, cink i bakar, a sadrži i značajne količine vitamina A, B6 i C kao i tiamina, riboflavina i niacina. Kisele višnje sadrže širok spektar vitamina i minerala, uključujući i značajan procenat preporučenog dnevnog unosa vitamina A i C za odrasle. Ali, ono što višnje čini posebno zdravim i korisnim za ljudski organizam su antocijanini. 

Antocijanini su pigmenti koji crvenom, ljubičastom i plavom voću i povrću daju boju. Osim što plodovi lepo izgledaju, ovi pigmenti su takođe bogati antioksidansima, koji igraju ključnu ulogu u uništavanju štetnih ćelija poznatih kao slobodni radikali. Ove ćelije se prirodno javljaju u našim telima i takođe potiču od izloženosti raznim opasnostima, kao što su zagađenje, dim cigareta i druge štetne hemikalije.

Antioksidansi su takođe glavni razlog zašto su profesionalni sportisti hvale kiselkasti sok od višnje. Oni ističu da sok može da ublaži bol u mišićima i pomaže u smanjenju upale nakon treninga. Kisele višnje takođe sadrže i melatonin – hormon koji kontroliše ciklus spavanja i buđenja, kao i triptofan – protein koji pomaže telu da proizvodi melatonin. Zbog toga se veruje da kiseli sok od višnje takođe može da podstakne bolji san.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana