Ove namirnice nikad ne treba konzumirati na prazan stomak

GS
Foto: Twitter

Problemi s probavom mogu biti rezultat lošeg izbora prehrane. Pet vrsta namirnica nikako ne biste trebali jesti ujutro jer mogu izazvati zdravstvene poteškoće.

Ove namirnice su generalno bolje kada se uzimaju kasnije tokom dana jer loše "padaju" na prazan želudac.

Sirovo povrće

Salate su zdrav dio vaše ishrane, ali ih ne biste trebali jesti ujutru. Vlakna u sirovom povrću mogu biti teška za probavu ujutro. Konzumacija sirovog povrća ujutru može izazvati nadimanje, gasove i bol u abdomenu.

Banane

Kada se konzumira na prazan želudac, visok sadržaj magnezijuma i kalija u ovom žutom voću može dovesti do mineralne neravnoteže u krvi.

Citrusno voće

Vitamina C ima u izobilju u agrumima poput narandže, što je zdravo za vašu kožu i imuni sistem. Ipak, poznato je da kiselo voće potiče proizvodnju želučane kiseline. Konzumacija ovog voća ujutru može uzrokovati osip, žgaravicu i probleme sa želucem, prenosi Kliks.

Jogurt

Jogurt je hrana pogodna za crijeva koja, kada se konzumira u pravo vrijeme, pomaže pri probavi. Zbog visokog kiselog sastava jogurtove bakterije mliječne kiseline postaju nedjelotvorne kada se pojedu ujutro. Jogurt je najbolje konzumirati kasnije tokom dana.

Kafa

Kada se konzumira na prazan želudac, kafa može povećati proizvodnju kiselina u želucu, što može uzrokovati gastritis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana