Ova ulja nisu dobra za sunčanje, evo i zašto

G.S.
Foto: Ilustracija

Mnogi se i danas kunu u maslinovo i još neka ulja, kažu da im pomažu u bržem dobijanju bronzane boje, ali njihovo korišćenje, baš i nije dobra ideja!

Iako su prirodni sastojci i prirodni proizvodi za kožu apsolutno uvek preporučljivi, ipak to nije slučaj kad odlučite da se prepustite čarima sunca: oni ne sadrže zaštitu od zračenja, izgorjećete, što i te kako može da vam se osveti!

Zato je najbolje da se mažete provjerenim proizvodima koji sadrže visok stepen zaštite, a evo šta još može da vam se dogodi ako ne odustanete od „provjerenih“ domaćih recepata…

Maslinovo ulje

Ulja koja su namenjena prvenstveno za kuvanje nikako nisu dobra za sunčanje, a to se odnosi i na maslinovo ulje, koje se najčešće koristi da bi se brže dobio tamniji ten.

Kantarionovo ulje

Ulje kantariona, koje se dobija iz cvjetova istoimene biljke, možda i najgori izbor za tamnjenje kože. Razlog za to je što jedan sastojak koji se u njemu nalazi u spoju sa sunčevim zracima može da izazove alergijske reakcije na koži, bez obzira na to što je u pitanju prirodno ulje.

Kokosovo ulje

Zbog svojih kvaliteta mnogo se koristi, ali s plaže ga treba protjerati. Izbjeći ćete česte alergijske reakcije i nećete izgorjeti ako ga zamijenite kremom ili mljekom s visokim zaštitnim faktorom. U suprotnom vas čekaju muke.

Margarin

Verujte da i u 21. vijeku, kad može da se kupi milion kvalitetnih preparata za sunčanje, postoje ljudi koji vjeruju da će, ako se namažu margarinom, brže pocrnjeti. Zaboravite na tu ideju jer ova namirnica ostavlja fleke po tijelu. A pošto ne sadrži zaštitni faktor, na jakom suncu ćete sigurno izgorjeti, prenosi Alo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana