Otkriveno da test trudnoće Primodos oštećuje fetus kod nekih trudnica

Tanjug
Foto: Ilustracija

STOKHOLM - Nova studija švedskih naučnika otrkila je da hormonska tableta Primodos za testiranje trudnoće oštećuje fetus kod nekih trudnica.

Naučna studija je pokrenuta nakon što je navodna žrtva lijeka pokrenula sudski spor protiv proizvođača tablete Primodos, hormonske pilule koja je najviše korišćenja tokom 60. i 70.godina prošlog vijeka i (švedskog) ministarstva zdravlja, prenosi Skaj njuz.  

Ovaj izvještaj koji je uradio švedski profesor farmakologije i toksikologije otkriva da je korišćenje tablete Primodos moglo da ošteti fetus na sličan način kao i neki lijekovi za prekid trudnoće.    

Profesor Bengt Danielson, koji se 35 godina bavi proučavanjem bezbjednosti lijekova i teratologijom (nauka koja se bavi abnormalnostima fiziološkog razvoja), proveo je dve godine analizirajući podatke iz studija o hormonskim testovima trudnoće (HPT) i zaključio da ovaj preparat ima potencijal da izazove niz urođenih problema udova, skeletne malformacije i kardiovaskularne defekte.   

Međutim, studija profesora Danielsona sugeriše da HPT imaju potencijal i za treći ishod - da započnu neuspjeli proces abortusa, što dovodi do kontrakcija materice i krvarenja kod nekih trudnica, najverovatnije onih žena koje imaju prirodno niži nivo hormona progesterona tokom trudnoće.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana