Jutarnje navike koje smanjuju visok krvni pritisak

G.S.
Jutarnje navike koje smanjuju visok krvni pritisak

Za većinu ljudi, hipertenzija ili visok krvni pritisak se ne javlja sa nekim znakovima upozorenja.

 

Jedini način da saznate da li ga imate je očitavanje krvnog pritiska. Ako se tokom vremena, ne kontroliše može oštetiti arterije, srce, mozak, bubrege. Pored terapije koju prepiše ljekar, i određene jutarnje rutine pomažu u rešavanju ovog zdravstvenog problema.

Prema mnogim istraživanjima jutro je vrijeme kada je veća vjerovatnoća da će se dogoditi srčani ili moždani udar, upozoravaju ljekari. Ponekad, problemi sa srcem mogu dijelom biti izazvani povišenim jutarnjim krvnim pritiskom. Sa druge strane, određene promjene u načinu života mogu pozitivno uticati na krvni pritisak, tačnije da ga snize, prenosi B92.

Ograničiti unos kafe

Jutarnja šoljica kafe može povisiti krvni pritisak, posebno ako smo neumereni u količini. To je zato što je kofein stimulans i on će nas razbudititi, ali će uticati na pritisak, prenosi B92.

“Dve do četiri šoljice kafe obično će povećati krvni pritisak za oko 8 mm Hg sistolni (tj. gornji) i 6 mm Hg dijastolni (tj. donji). Ovaj skok obično ne traje dugo i nestaje za oko četiri sata”, pojašnjava dr Džon Higins.

Uravnotežen doručak

Preskakanje jutarnjeg obroka nije dobra ideja, jer može da bude povezano sa hipertenzijom kod odraslih, kažu istraživanja u Internešnl Džurnal of Hipertenžn.

“I nije važno samo kada jedete, već i ono što jedete. Na primjer, parfe od jogurta sa niskim sadržajem masti sa orasima i voćem je odličan, uravnotežen doručak koji podstiče pritisak iz nekoliko razloga - orašasti plodovi su bogati omega-3 mastima korisnim za organizam, a voće kao što su kivi, banana i pomorandže povezani su sa nižim krvnim pritiskom”, kaže dr Higins.

Zaobilaziti šećer

Kada se suočavamo sa hipertenzijom, neophodno je da ograničimo šećer. “Budite posebno pažljivi kada jedete ujutru peciva i žitarice, u koje se često dodaju zaslađivači”, kažu ljekari i dodaju da “visoki nivoi šećera u krvi povezani su sa aterosklerozom (nakupljanjem plaka u arterijama), što dovodi do povećanog krvnog pritiska.

Vježbanje i meditacija

Vježbanje ujutru je odličan način da se podstiče zdrav krvni pritisak u cjelini.

“Dva i po sata aerobne vežbe umjerenog intenziteta (ili 75 minuta aerobne vežbe visokog intenziteta) i/ili treninga snage u trajanju od 90 do 150 minuta svake neđelje mogu smanjiti krvni pritisak za čak 5 mm Hg, kaže dr Higins.

Takođe, ujutru tijelo možemo da “spremimo” za dan i meditiranjem - ljudi sa blagom hipertenzijom koji praktikuju meditaciju zasnovanu na svjesnosti imaju smanjen sistolni i dijastolni krvni pritisak, kaže studija sa Univerziteta Merilend, a piše Liv strong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana