Evo zašto se mnoge žene noću bude u otprilike isto vrijeme

GS
Foto: Ilustracija

Budite li se i vi u isto vrijeme svaku noć? Ako kad otvorite oči sat uvijek pokazuje oko 3.30 možda to zavisi o ovom razlogu koji su istraživači upravo proučavali.

Za mnoge žene koje prolaze kroz menopauzu jedan od glavnih simptoma je nesanica, izazvana hormonalnim promjenama.

Milioni žena rano se bude zbog menopauze, a većina se budi u 3.29 ujutro – četiri sata prije nego što se oglasi prosječni alarm, pokazalo je istraživanje Dunelma.

Istraživanje od 2.005 žena u perimenopauzi i menopauzi naglašava da je gotovo tri četvrtine žena (69 odsto) reklo da nemogućnost spavanja noću šteti njihovom emocionalnom blagostanju.

Istraživači su rekli da žene u menopauzi mogu imati poteškoća sa spavanjem i mogu se probuditi tokom noći, što može uticati na dnevne funkcije i performanse.

Fizički simptomi menopauze uključuju bolove u zglobovima, valunge, noćno znojenje i češću potrebu za odlaskom na zahod.

S psihološkog gledišta, promjena nivoa hormona može dovesti do porasta stresa i anksioznosti te depresije što može utjecati na ritam sna.

Istraživanja su pokazala da nedostatak sna zapravo može uticati na raspoloženje, uzrokujući da se mozak fokusira na negativne misli i nesrećne događaje, a ne na srećne.

Među strategijama za poboljšanje simptoma menopauze stručnjaci preporučuju manje jedenja prije odlaska u krevet, korištenje mirisnih sprejeva za spavanje, osiguravanje da je prostorija potpuno mračna, manje konzumiranja alkohola, izbjegavanje previše kofeina, povećanje fizičke aktivnosti i prestanak pušenja, prenosi N1.

Upravljanje stresom i brigama, zdrava noćna rutina za opuštanje i traženje savjeta od doktora o uzimanju hormonske terapije takođe mogu pomoći u poboljšanju sna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana