Evo koje lijekove nikako ne smijete piti dok vozite

GS
Foto: Ilustracija

Pospanost, umor, vrtoglavica, umanjena percepcija samo su neki od problema s kojima se mogu suočiti vozači koji upotrebljavaju lijekove.

U najtežim slučajevima usljed djelovanja medikamenata moguće je da dođe i do saobraćajnih udesa.

Vožnja motornog vozila je složen zadatak, zbog čega vozači moraju biti u stanju da vidite, razmišljaju i pravilno reaguju. Neki lijekovi, bilo da su oni koji se u apoteci izdaju na recept ili bez recepta, mogu da djeluju na ove vještine.

“Prvu grupu čine lijekovi koji mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama, a obilježavaju se praznim crvenim trouglom (∆) na spoljašnjem pakovanju lijeka. Druga grupa su medikamenti koji snažno utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama, i pod čijim dejstvom apsolutno ne bi trebalo voziti, a označavaju se punim crvenim trouglom na spoljašnjem pakovanju lijeka. Treća i najopasnija grupa su lijekovi koji se ubrajaju u opojne droge, a obilježavaju se znakom paragrafa na spoljašnjem pakovanju lijeka”, objašnjava mr ph spec Jasna Anđelković, farmaceut Farmaceutske komore Srbije, prenosi B92.

Lijekovi kao ekvivalentni alkohola

Uobičajeni neželjeni efekti ovih lijekova koji mogu uticati na vožnju su osjećaj pospanosti ili umora, mogući su i vrtoglavica, nesvjestica, mučnina, zamagljen ili dvostruki vid, jeza, nestabilnost, zbunjenost. Umanjena je sposobnost da se pravilno koncentrišemo i procijenimo udaljenost ili brzinu drugog vozila. Poslije upotrebe nekih lijekova kod nekih pacijenata uočava se i slabost mišića ili slabija koordinacija, anksioznost.

“Zbog činjenice da neki lijekovi mogu uticati na vožnju toliko značajno da su ekvivalentni konzumiranju alkohola više od zakonske granice, farmaceuti u apotekama svakodnevno savetuju građane i doprinose boljoj informisanosti o djelovanju lijekova na vožnju”, navodi Jasna Anđelković.

Kada su veći rizici?

Lijekovi protiv nesanice, anksioznosti, epilepsije, antidepresivi (koriste se kod depresije i za bolova u nervima, migrene, problema sa bešikom), antipsihotici (za stanja kao što su šizofrenija i bipolarni poremećaj), neki antihistaminici (kod alergije, prehlade i gripa) neki su od lijekova koji mogu da ugroze vožnju. Na isti način djeluju i opioidi (za ublažavanje bolova), neki preparati protiv prehlade i gripa, kao i određeni lijekovi za krvni pritisak, mučninu, navodi E klinika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana