Dobila je opekotine trećeg stepena zbog ove biljke

GS
Dobila je opekotine trećeg stepena zbog ove biljke

Kloi Daglas iz Sanderlenda, probudila se jednog jutra sa crvenim osipom na rukama i vratu, nakon što je prethodne večeri išla na samopotamnjivanje.

Međutim, Kloin osip se nije povukao, već se pretvarao u opekotine trećeg stepena, sa bolnim žuljevima i plikovima "veličine grožđa". Sve je to izazvala biljka, koja se smatra "najopasnijom biljkom u Velikoj Britaniji" - gigantski svinjski korov ili gigantski kravlji peršun. 

Ova 20-godišnjakinja se ne sjeća da je ikada naišla na ovu biljku, zbog čega je bila ubijeđena da je osip reakcija kože na solarijum.  Međutim, crveni osip je prerastao u gadne bolne plikove kako je dan odmicao i ona je otišla da potraži medicinsku pomoć.

Kada je otišla u bolnicu, ljekari su kao vrlo moguću opciju naveli i ovu biljku. Sok ove biljke, takoreći "zaustavlja" proces zaštite kože od sunca, zbog čega su opekotine jake, ako osoba ostane izložena sunčevim zracima.

Ne izaziva trenutni bol, već se posljedice pokazuju kasnije, zbo čega njegove "žrtve" mogu nastaviti da gore na suncu ne obazirući se na bilo kakav problem. Štaviše, biljka može da širi svoj sok u brzom periodu.

- Poslije posla, otišla sam na pet minuta u solarijum, što pretpostavljam da je bila izloženost koja mi je bila potrebna da se pretvori u opekotine. Te večeri sam bila dobro, ali sam se sutradan probudila i ruke i vrat su mi bili prekriveni crvenim osipom. Nasmijala sam se i pretpostavio da nisam imala sreće i da sam upravo dobila alergijsku reakciju na solarijum. Ali kako je dan odmicao, desna ruka je počela da mi "gori" i na kraju su se pojavili ogromni plikovi, kao veličina grozda - navodi ona, piše "Dejli mejl".

Ljekari u Urgentnom centru potvrdili su da je riječ o opekotinama trećeg stepena i probušili su plikove na Kloi. Rane su previli, ali posljedice se i dalje vide iako je prošle tri nedjelje.

- Imam ožiljke koji traju tri nedjelje i ne pokazuju nikakav napredak. Oporavak je bio izuzetno bolan, ruka me je stalno boljela i morala sam stalno da budem previjena zbog otvorene rane na kojoj su iskočili plikovi. Morala sam da uzmem nekoliko dana odmora samo jer se zaista nisam osjećala dobro, pa čak i nakon liječenja. Trebalo mi je više od nedjelju i po dana da se vratim u normalu.

Međutim, moje ruke su još uvijek u ožiljcima i pretpostavljam da će tako ostati do određenog vremena. Dobro zapamtite kako biljka izgleda da biste bili sigurni da ćete je izbjeći po svaku cijenu ako je vidite. Perite ruke i nosite kremu za sunčanje gde god da krenete - upozorava Kloi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana