Ako su vam oči stalno suve, možda vam nedostaje ovaj važan nutrijent

GS
Foto: Ilustracija

Ako ste osjećali frustrirajuće simptome ovog stanja, možda bi trebalo da obratite pažnju na ishranu, jer određena hrana može pomoći u ublažavanju suvog oka.

Ustvari, postoji jedan specifičan nutrijent koji je povezan sa održavanjem očiju podmazanim — omega 3 masne kiseline.
Omega 3 su vrsta polinezasićenih masti koje su povezane sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući borbu protiv upale i podržavanje zdravlja mozga. Neka istraživanja takođe pokazuju da ova hranljiva materija može pomoći u sprečavanju suvog oka i održavanju vaših gledalaca u vrhunskoj formi.

Zanimljiva studija iz 2005. objavljena u ‌American Journal of Clinical Nutrition‌ otkrila je da od 32.000 posmatranih ljudi, oni koji su jeli najviše omega 3 iz ribe imali su 17 posto manji rizik od suvog oka u poređenju sa onima koji su jeli najmanje ove hranljive materije.

Takođe, studija iz 2014. objavljena u ‌Medical Science Monitor‌ otkrila je da omega 3 masti pomažu kod lučenja suza i stabilnosti suznog filma, dva faktora koja igraju važnu ulogu u tome koliko dobro vaše oči ostaju vlažne.

„Izgleda da omega 3 masne kiseline smanjuju upalu očnih kapaka ili površine oka, zbog čega se veruje da hranljiva materija pomaže u ublažavanju simptoma bolesti suvog oka“, kaže Luk Rebenič, oftalmolog sa sertifikatom odbora i klinički portparol Američke akademije. oftalmologije (AAO).

Čini se da omega 3 takođe poboljšavaju funkciju meibomskih žlijezda, koje proizvode ulja i sprečavaju prebrzo sušenje suza, prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana