Ako na konzervi tunjevine vidite ova tri slova, ni slučajno je ne kupujte

GS
Ako na konzervi tunjevine vidite ova tri slova, ni slučajno je ne kupujte

U toku je Vaskršnji post, a riba iz konzerve je savršeno rješenje da upotpunite obrok. Ipak, ukoliko ste se pitali koliko je takav obrok zdrav i da li je u ovom slučaju bolji izbor tunjevine ili sardina, evo odgovora za vas.

Tunjevina u sebi sadrži malu količinu žive, a svi znamo da je živa nevjerovatno otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine ovog metala.

Problem nastaje kada ljudi počnu da unose preveliku količinu tunjevine. Dakle, ako previše konzumirate tunjevinu postoji šansa da se otrujete živom i na taj način ugrozite sebi život. Naravno unos tunjevine mora da bude ogroman kako bi došlo do ovakvog trovanja.

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, potogovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i djecu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1,6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase i to nedjeljno!

Dženifer Fiski, dijetetičarka iz Dalasa, objasnila je kakvu konzervu ribe nikada ne bi trebalo kupiti.

Ona je podvukla tri slova koja ne bi smjela da se nađu na konzervi, odnosno savjetovala da potražite konzerve na kojima je jasno naznačeno da ne sadrže „BPA”, prenosi k1info.rs.

- Supstanca bisfenol A (BPA) vezuje se za masti, pa tražite tunjevinu ili sardine na kojima piše da ne sadrže tu hemikaliju. Ako imate mogućnost, kupujte ribu u tegli, a ne konzervi - rekla je ona.

Bisfenol A je supstanca o kojoj se mnogo priča posljednjih dvadesetak godina. Unijeta u prekomjernim količinama, može da poremeti balans hormona zbog čega je u nekim proizvodima, kao što su flašice za bebe, zabranjena.

Zaključak je da konzervirana tunjevina u malim količinama nije opasna, međutim ako volite da jedete ribu i ograničeni ste na one iz konzerve, ipak se opredijelite za sardinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana