Zatvaraju se hiljade prodavnica "brze mode", bez posla radnici i prodavci

Tanjug
Zatvaraju se hiljade prodavnica "brze mode", bez posla radnici i prodavci

RIM - Poslije 20 godina vladavine i ogromne zarade takozvana “brza moda” (fast fešn) trpi ogromne gubitke i proizvođači poput švedskog giganta H&M, španske “Zare”, ”Stradivariusa” zatvaraju hiljade prodavnica širom svijeta, a bez posla ostaju prodavači u razvijenom svijetu i radnici u siromašnim zemljama piše dnevni list “Hafington Post”.

Prema procjenama lista “Biznis i Fešn”, globalna industrija mode, odjeće i cipela, će zbog pandemije i krize imati između 25 i 30 odsto gubitaka. Ogromna suma budući da ova privredna grana, na svjetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

Jeftina modna odjeća po sistemu “obuci i baci”, trpi velike gubitke zbog pandemije Kovida19, a tome je doprinjela činjenica da je jeftina moda globalizovana, to jest proizvodi se u udaljenim dijelovima svijeta, što je u vreme pandemije virusa korona doprinjelo prekidu komunikacija.

“Kovid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odjeće kojima već dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planetu. “ rekao je za Hafington Post, direktor međunarodnog Instituta za Modni Dizajn i Marketing “Polimoda”, Danilo Venturi.

 

 
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana