Uštedite na struji uz ove male trikove

Agencije
Uštedite na struji uz ove male trikove

Cijene su u zadnje vrijeme osjetno skočile, a svi pokušavamo da nađemo način da uštedimo tamo gdje možemo. Činjenica je da se višak energije u našim domovima troši, a da toga nismo ni svjesni.

Zato smo tu da vam pomognemo u vašim naporima štednje ovog ljeta.

Ovi savjeti nastoje da malim korekcijama smanjite visinu računa i lakše prebrodite ovaj krizni period.

Koristite hladna pića da se rashladite

Frižider i zamrzivač su uređaji koji moraju da rade non-stop. Napunite flaše vodom ili ohladite omiljene sokove kako biste se brzo osvježili za vrijeme visokih ljetnih temperatura.

Nemojte držati vrata predugo otvorena i izbjegavajte da stavljate toplu hranu u frižider, ne bi li spriječili dodatnu potrošnju uređaja.

Sklopite roletne

Direktna sunčeva svjetlost je vaš neprijatelj u borbi za rashlađivanje prostorije - sklopite svoje roletne.

Ukoliko ne planirate da koristite neki prozor, zalijepite aluminijumsku foliju preko njega kako bi odbili sunčeve zrake.

Koristite ventilator

Ventilatori nisu namijenjeni da hlade prostor, već osobe koje u tom prostoru borave. Troše manje od klima uređaja, a mogu biti od velike pomoći. Ne zaboravite da ga ugasite kada ne boravite u prostoriji.

Kupite ručnu prskalicu i isprskajte se vodom po licu, rukama i nogama za bolji efekat hlađenja. Voda ne mora da bude hladna, dovoljno je da navlažite površinu vaše kože, a ventilatori će učiniti svoje.

Uradite servis klime

Iako možda mislite da je dovoljno oprati filtere, budite sigurni da nije. Osobe koje se bave servisiranjem klima uređaja će potpuno rasklopiti vašu klimu i detaljno je očistiti.

Takođe će servisirati spoljnu jedinicu i provjeriti da li cijeli sistem radi kako treba.

Koristite LED sijalice

Ako već niste, zamijenite sve klasične sijalice LED sijalicama ili LED panelima. Gledajte da kupite poznatije brendove, kako bi vam duže trajale, i obavezno provjerite da li dobijate dvije godine garancije.

Koristite LED stone lampe, umjesto da osvjetljavate cijelu prostoriju, dok radite i ne zaboravite da gasite svjetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Ukoliko imate dvorište, koristite svjetla koja se solarno pune tokom dana.

Koristite pametne utičnice

Još jedan način kontrole potrošnje električne energije su pametne utičnice.

Ovim uređajima možete kontrolisati protok energije do "glupe" tehnike i da dodatno uštedite.

Koristite punjive baterije

Zašto biste kupovali nove baterije svaki put kada se potroše, ako ih možete napuniti?

Ukoliko ne posjedujete punjač i baterije, inicijalni trošak ćete osjetiti, ali se na duži period veoma isplate.

Iskoristite EKO funkciju na vašim uređajima

Ukoliko vaša bijela tehnika posjeduje EKO funkciju, pravo je vrijeme da je iskoristite. Ova opcija će smanjiti potrebno vrijeme rada i uštedjeti struju ili vodu.

Ako kupujete nov uređaj ovog ljeta, informišite se o novim oznakama energetske efikasnosti.

Izbjegavajte mašinsko sušenje veša

Topli dani su pred nama i nema potrebe da pokrivače ili peškire sušite u mašini, pogotovo jer takva upotreba troši najviše energije.

Izvadite svoj veš na terasu ili dvorište i neka ljetno vrijeme radi u vašu korist.

Gasite vodu dok se tuširate

Iskoristite svaki slobodan momenat za vrijeme tuširanja da ugasite vodu. Možete razmišljati ili praviti životne planove i dok šetate, a iako vjerujemo da vaši ukućani i komšije jedva čekaju vaš performans ispod tuša, nema potrebe da voda neprestano teče.

Ljeto je odličan period za one najhrabrije da spoznaju čari tuširanja hladnom vodom. Što manje vaš bojler bude morao da radi, to će vam novčanik biti zahvalniji, piše "Smart Lajf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana