Uređaji koje treba isključiti iz struje prije odlaska na godišnji odmor

G.S.
Uređaji koje treba isključiti iz struje prije odlaska na godišnji odmor

Dom s mnogim uređajima koji olakšavaju vašu svakodnevnicu ne znači nužno i siguran dom.

Naime, mnogi uređaji mogu dovesti do strujnih udara kada ostanu uključeni, a takođe mogu povećati vaše režije za struju.

Stoga, kada idete na putovanje, isključite svoje uređaje kako biste sa sigurnošću uživali na odmoru.

Mali kuhinjski uređaji

Direktor u Mister Sparkiju Dan Mok navodi da blendere, aparate za kafu, tostere i druge male kuhinjske uređaje je najbolje isključiti iz struje prije nego otputujete. On ističe da ovi uređaji troše struju čak i kada ne rade. Metju Sheli iz Dualita takođe preporučuje isključivanje malih kuhinjskih kuhinjskih aparata jer ćete na taj način smanjiti rizik od požara ili oštećenja uređaja ukoliko dođe do strujnog udara, prenosi Kliks.

Televizori i konzole za igre

Ono što bi mnoge moglo iznenaditi jeste da je ostavljanje uključenih televizora i konzola za igre predstavlja pravu opasnost za vaš dom. Mok navodi kako su ovo uređaji koji često ostanu uključeni u struju, kada ljudi odlaze na odmor.

Stoga, kada idete na putovanje, isključite svoje uređaje kako biste sa sigurnošću uživali na odmoru.

Računari i slični uređaji

Moderniji domovi koji imaju takozvane pametne sisteme takođe mogu biti u opasnosti, ako ostave uključene uređaje. Kako navodi Mok, ostavljanje uređaja uključenih u struju jedna je od glavnih pogrešaka u pametnoj kući koju treba izbjegavati. On ističe da nije dovoljno imati računar u stanju mirovanja kada odlazite na putovanje koje traje više od jednog dana.

Ventilatori i slični uređaji

Mok takođe preporučuje isključivanje svih ventilatora i pročišćivača zraka prije nego napustite svoj dom. Ističe da ne potrebe da budu uključeni, jer na taj način također rizikujete kvar ili požar u slučaju strujnog udara. Takođe, ovi uređaji troše mnogo struje kada ostanu u stanju pripravnosti.

Mašine za suđe i veš

Stručnjak za kućanske uređaje u kompaniji Domestic amp; General Ian Palmer-Smit ističe kako mašine za suđe i veš troše puno struje zbog potrebe za vodom. Oni troše više energije od ostalih u stanju pripravnosti jer moraju biti spremni zagrijati vodu na zahtjev.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana