Top šest trikova kako da vam predivno miriše kuća

GS
Foto: Facebook

Održavanje prijatnog mirisa u domu uključuje redovno čišćenje, ali i korišćenje proizvoda koji su namijenjeni upravo tome da prostor prijatno miriše, a uz ovih 6 trikova lako ćete to i postići.

1. Održavajte namještaj čistim

Jedan od najlakših načina da održite lijep miris u stanu jeste da redovno čistite namještaj, prostirke i otirače. Prostirke u predsoblju se lako i brzo prljaju, pa treba početi od njih.

Postoji nekoliko različitih načina za čišćenje otirača, počevši od protresanja i usisavanja do posipanja malo sode bikarbone preko njih, da upiju loše mirise. Ostavite da odstoji oko sat vremena, a zatim usisajte. Takođe možete napraviti dezodorans za tepihe sa jednom do dvije šolje sode bikarbone i 10 do dvadeset kapi eteričnih ulja. Pospite ga na prostirku, a zatim ga usisajte da lijepo miriše.

Takođe, možete očistiti svoje tepihe ili namještaj parom, da biste bili sigurni da ste uklonili sve neprijatne mirise.

2. Čist cipelarnik

Kao jedan od najvećih izvora mirisa na ulazu, cipele treba redovno čistiti. Postoji nekoliko načina da se to uradi, uključujući direktno tretiranje cipela, kao i skladištenje cipela u zatvorenim policama, kako biste spriječili mirise koji se šire iz njih.

Jedan od trikova je da stavite par komada uglja u cipele preko noći (stavite ih u par crnih čarapa, a zatim u cipele, da ne biste zaprljali cipele i stopala prilikom sljedećeg nošenja. Ovo može da apsorbuje vlagu i miris iz cipela.

Možete koristiti i sodu bikarbonu ili vatu natopljenu sirćetom koju ćete staviti u cipele da bi upile mirise preko noći.

3. Provjetravajte hodnik i vodite računa da bude suv

Jedan od primarnih uzroka neprijatnih mirisa u stanu je vlaga. Vodu često unosimo u dom kroz odjeću i obuću – ako ih ostavite vlažne u predsoblju, visoka vlažnost može učiniti da se vazduh osjeća težim, zbog čega svaki neprijatan miris djeluje gušće i snažnije.

Neka vaše predsoblje ima dobru ventilaciju i protok vazduha. Ovo može uključivati plafonski ventilator, klima uređaj ili jednostavno otvaranje ulaznih vrata na nekoliko minuta.

4. Održavajte čistim prostor za kućne ljubimce

Ako imate kućne ljubimce, posjedovanje usisivača za dlaku kućnih ljubimaca i njegovo redovno korišćenje da spriječite krzno i dlake da uđu u namještaj i presvlake gdje ih je teže očistiti, zadržavajući miris, neophodan je zadatak.

Za vlasnike kućnih ljubimaca poželjno je da imaju i pod koji se lako može obrisati.

Redovno perite ćebad, krevete i igračke koje koriste vaši ljubimci, a u pet šopovima možete da pronađete i sprejove za uklanjanje neprijatnih mirisa za kućne ljubimce.

5. Izaberite miris za dom

Bez obzira da li želite da izaberete svijeće, difuzere ili svježe cvijeće, uvjerite se da su to visokokvalitetni nesintetički mirisi i da se redovno mijenjaju ili dopunjuju.

Takođe, možete koristiti tamjan ili svježe začinsko bilje kao što su ruzmarin i lavanda, kora citrusa, karanfilić i štapići cimeta da biste dodali miris svom domu.

6. Koristite biljke za osvježavanje vazduha

Korišćenje sobnih biljaka za prečišćavanje vazduha može biti odličan prirodan način za poboljšanje kvaliteta vazduha, dok mirisni cvjetovi mogu prikriti mirise i učiniti da vaš dom uvijek miriše lijepo. Biljke koje prirodno mogu da prečiste vazduh uključuju mirne ljiljane, biljke pauka i gerber tratinčice.

Postavite u vaze ili saksije aromatično cvijeće kao što su ruže, lavanda ili jasmin. Koristite mirisno bilje poput ruzmarina, eukaliptusa, a da biste ispunili vazduh primamljivim biljnim mirisima, okačite vijence na zidove ili vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana