Sedam stvari koje možete odlično očistiti starom četkicom za zube

G.S.
Foto: Ilustracija

Četkica za zube može biti korisna kada čistite zaptivače, dozere ili filtere na mašinama za pranje veša s prednjim ili gornjim punjenjem

Ozbiljno smo uvjereni da vam ne treba gomila posebnih alata i sredstava da biste postigli čist i blistav dom.

Ponekad se najbolji resursi za čišćenje mogu naći u vašoj ostavi (kao što su sirće i soda bikarbona) ili čak na vašoj kupatilskoj polici — poput stare četkice za zube koju ste možda već spremali da bacite, prenosi Alo.

Zahvaljujući njihovim mekim najlonskim vlaknima i ukupno malom obliku, stare četkice za zube mogu biti veoma efikasne za čišćenje između pukotina i uklanjanje tvrdokornih mrlja.

U nastavku pronađite listu od čak sedam stvari koje možete očistiti starom četkicom za zube.

Fuge na pločicama

Fuge je teško očistiti, a jednostavno prskanje sredstva za čišćenje i brisanje krpom ili sunđerom obično nije dovoljno. Međutim, stara četkica za zube može se uvlačiti u pukotine i trljati teško uklonjivu prljavštinu. Naravno, može biti zamorno, ali ćete svoje fuge vidjeti u potpuno novom svjetlu kada završite.

Nakit

Čišćenje nakita zahtjeva nježan dodir. Četkica za zube vam omogućava da nežno očistite između kamenčića i uklonite naslage. Samo izbjegavajte korišćenje abrazivnih sredstava za čišćenje ili jakih hemikalija na vašem nakitu, jer mogu izgrebati fine metale i drago kamenje.

Mrlje na odjeći

Možda su vam rekli da nikada ne trljate mrlje na odeći, ali neke mrlje su malo tvrdokornije od drugih. Kombinacija stare četkice za zube — zajedno sa rastvorom sirćeta, deterdženta ili sode bikarbone — može činiti čuda za podizanje i uklanjanje mrlja iz vlakana vaše odeće, posebno ako se suočavate sa nečim posebno nezgodnim, poput masne mrlje.

Cipele

Ne mogu se sve cipele, ili ne bi trebalo, prati u mašini za pranje veša. U tom slučaju, stara četkica za zube može biti posebno korisna za tretiranje mrlja ili fleka, uklanjanje naslaga prljavštine ili čak vađenje dosadnog kamenčića zaglavljenog u đonu.

Mrlje na tepihu

U zavisnosti od veličine mrlje, četkica za zube može biti efikasan alat za trljanje prosutih tečnosti i mrlja sa tepiha, prostirki ili tapaciranog nameštaja . Samo budite sigurni da uvijek testirate sredstvo za čišćenje na neupadljivom mjestu prvo, kako ne biste slučajno pogoršali situaciju.

Predmeti od mesinga

Mesing lako tamni i zahteva dobro poliranje s vremena na vreme da bi izgledao svježe. Kao što piše naša stručnjakinja za čišćenje Meri Marlou Leveret: ,,Ako naiđete na posebno tvrdokorne mrlje na svojim mesinganim predmetima, pasta za zube može pomoći. Nanesite malo na problematično mjesto i nežno trljajte četkicom za zube, a zatim isperite kako bi vaš predmet izgledao kao nov.“

Mašina za pranje veša

Možda mislite da je četkica za zube previše mala stvar za čišćenje cijele mašine za pranje veša — i bili biste u pravu. Međutim, četkica za zube može biti korisna kada čistite zaptivače, dozere ili filtere na mašinama za pranje veša s prednjim ili gornjim punjenjem, piše Ril Simpl .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana