Savjeti stručnjaka kako da tretirate prelijepu hortenziju

GS
Foto: Facebook

Kako je počelo lijepo vrijeme, zelene površine po gradu ali i u domaćinstvima došle su do izražaja. Trudimo se da ih uljepšamo raznim cvijećem koje će biti tu tokom ljeta.

Hortenzija je jedna od vrsta cvijeća koje je i veoma lepa i elegantna i lako se uzgaja. Dodatne savjete o njenom održavanju daje i Dejan Dragićević, bivši košarkaš koji se okrenuo hobijima - baštovanstvu i gastronomiji.

"Hortenziju ili hidrangeju nazivaju i kraljicom hladovine. Obožava hlad, mada se može i neka polusenka, a zemlja za ovaj cvet mora biti kisela, uvek vlažna i dobro oceđena, tresetna. Najbolje je da je posaditi ispod nekog bora ili četinarskog drveta jer će te četine da ukisele zemlju", kaže stručnjak i dodaje:

"Postoje mnogi hibridi koji mogu da podnesu sunce, ali je ipak bolje da bude u hladu. Takođe, boja hortenzije zavisi i od kiselosti zemlje. Ono što je važno jeste da posle jeseni ne režete cvetove, već ih pustite do proleća. Tek onda možete samo njih i da odrežete".

Ova ljepotica može da raste do metar i po u visinu i metar u širinu, a sigurno će biti pravi ukras vašeg vrta, prenosi ona.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana