Pet kućnih predmeta koje nikad ne smijete čistiti vodom

GS
Foto: Ilustracija

Neke kućne predmete nikad ne bismo smjeli da peremo vodom.

Nekima se u kontaktu s vodom može oštetiti završni sloj ili uništiti materijal, a neki mogu čak predstavljati opasnost, poput elektronike.

Za uklanjanje prljavštine i prašine sa rasvetnih tijela, zvučnika, tastature i mnogih drugih elektronskih uređaja i gedžeta bolje koristite krpu od mikrovlakana ili mali, ručni usisivač s mekanim čekinjama. U nekim slučajevima može pomoći i četkica za zube.

Voda nije rješenje ni kad su u pitanju drveni podovi i namještaj od drveta. Uvijek je preporuka da odmah očistite prolivenu tečnost i ostale mrlje te izbjegavate dugotrajno izlaganje vodi. Za namještaj se preporučuju namjenska sredstva, kao što su ona u spreju. Nanose se na krpu kojom se zatim briše željena površina. Odmah nakon brisanja potrebno je upotrebiti peškir od mikrovlakana kako bi se pokupio višak vlage.

Na spisku predmeta kod kojih je potrebno izbjegavati kontakt s vodom nalaze se i srebrni i mesingani komadi te oni od antilopa, somota i velura. Kod kože se, pak, voda može koristiti u tragovima, s vlažnom krpom i blagim sredstvom za pranje sudova. No, prethodno svakako treba proveriti uputstva proizvođača. Što se tiče somota, antilopa i drugih specijalizovanih presvlaka, sredstva za čišćenje specifična za te materijale verovatno su najbolja opcija. Ukoliko se ti materijali nalaze na namještaju redovno usisavanje može pomoći u njegovom održavanju.

Mermer, granit i drugi porozni materijali takođe ne bi trebalo da se tretiraju vodom, koja može dovesti do trošenja zaštitnih slojeva. Za njihovo čišćenje upotrebite rastvor posebno formulisan za taj materijal. Što se tiče cigle, ona za spoljašnju upotrebu otporna je na vodu, ali cigla za unutrašnju upotrebu nije. Nju možete čistiti lagano navlaženom četkom, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana