Omekšivač za veš može da se koristi na još 7 načina u kući

G.S.
Omekšivač za veš može da se koristi na još 7 načina u kući

Omekšivač za veš ima široku primenu ako znate šta bi trebalo da uradite.

Veoma je koristan u domaćinstvu, od uklanjanja fleka i tvrdokornih naslaga do skidanja starih tapeta i osvežavanja prostora...

1. Kao osveživač prostora

Vrlo je jednostavno. U bočicu s raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u razmeri 1:3, promućkajte i mešavinom poprskajte zavese, kauč, tepih ili unutrašnjost automobila, prtljažnik... Mirisaće predivno i dugotrajno.

2. Za manje prašine

Nekoliko kapi omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine i prebrišite površine i predmete u kući. To deluje na statički elektricitet, koji inače pogoduje sakupljanju prašine - to zapravo sprečava njegovo stvaranje. Osim toga, tako ćete dodatno namirisati prostor.

3. Za poliranje nameštaja

Napravite sredstvo za poliranje tako što ćete pomešati omekšivač s vodom, u razmeri 1:4 (npr. jednu čašicu omekšivača i četiri vode). Sipajte mešavinu u bocu s raspršivačem, poprskajte po glatkoj površini i prebrišite suvom krpicom. Ova mešavina pogodna je i za staklene površine i tuš kabine.

4. Skida stare tapete

Pomešajte u nekoj posudi pun čep omekšivača i četiri čaše tople vode (oko 1 litar) i sunđerom nanosite na tapete. Umesto sunđera možete da koristite i sprej. Važno je da je voda sve vreme topla. Mešavinu nanosite na deo tapete pa ogulite dok je još mokra, i tako redom.

5. Omekšava četke

Nakon upotrebe i pranja četi za slikanje, bojenje zidova itd, operite ih i u vodi u koju ste stavili nekoliko kapi omekšivača. Dobro ih osušite i ostaće mekani do sledećeg farbanja.

6. Za lakše čišćenje šerpi

Zaboravite ribanje žicom! Umesto toga, na primer, lonac na kojem su slojevi zapečene hrane napunite vodom u koju ste dodali malo omekšivača, ostavite oko sat vremena i lakše ćete ukloniti naslage.

7. Za blistavije prozore

Umesto da sasušene naslage na prozorima premazujete vodom i pokušavate da ih uklonite, premažite ih s malo omekšivača, sačekajte 10 minuta i obrišite vlažnom krpom. Potom prozore operite na uobičajen način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana