Nemojte bacati vodu od kuhanih jaja, evo zbog čega

GS
Foto: Ilustracija

Jedan jednostavan i vrlo dostupan trik je zalijevanje biljaka vodom u kojoj su se kuhala jaja, prenosi Home Digest.

Ljuske jaja prirodno sadrže puno kalcija, koji održava pH tla neutralnim, od 6,0 do 6,5. Takva pH razina omogućuje biljkama lakšu apsorpciju hranjivih tvari, izgradnju biljnog tkiva i poticanje njihovog rasta.

Budući da su ljuske jajeta bogat izvor kalcija, trebali biste ih dodati direktno u tlo. Međutim, nije dovoljno samo posuti slomljene ljuske jaja po tlu jer se one ne razgrađuju brzo. To znači da vaše biljke neće imati dok se ne razgrade, što može trajati sedmicama ako ne i mjesecima. Kako biste ubrzali taj proces, preskočite ljuske i umjesto toga zalijevajte svoje biljke vodom kojom ste kuhali jaja.

Kalcij iz ljuske iscuri u vodu dok je kuhate, čineći je dovoljno bogatom kalcijem. Sve što trebate učiniti je skuhati nekoliko jaja u velikom loncu vode. Što ih duže kuhate, to će voda biti bogatija kalcijem. Kad završite, ostavite vodu da se ohladi na sobnu temperaturu kako ne biste opekli biljke i uništili im korijenje. Zatim jednostavno zalijte biljke kao što biste i s običnom vodom.

Tlu može prirodno nedostajati kalcij ili ga može iscrpiti zbog dodavanja gnojiva s visokim sadržajem kalija, magnezija ili natrija. Osim profesionalnim ispitivanjem tla, to možete provjeriti i po kvaliteti svoje biljke. Ako vam je biljka zdrava i iznenada joj lišće posmeđi ili požuti, plodovi trule, cvjetaju i koštice su gorke, vjerovatno je da joj treba više kalcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana