Čvarci postali deluks proizvod (FOTO)

GS
Foto: Ilustracija

Čvarci u Srbiji su do te mjere poskupjeli da su se građani počeli na društvenim mrežama šaliti kako će uskoro početi da ih prodaju na komad.

Kilogram ove, mnogima omiljene, poslastice košta čak 2.874 dinara (približno 48 KM), što je svrstava u rang luksuznijih mesnih proizvoda. Na primjer za oko 200 dinara (3,50 KM) više možete da kupite kilogram pančete, pečenice i sl.

Na društvenim mrežama je objavljena i fotografija na kojoj se, navodno, prodaju "čvarci na komad", ali je najvjerovatnije riječ o fotomontaži.

Kako je čvarak postao deluks proizvod?

Jedan od odgovora je i trend. Prema većini nutricionista, mast je ponovo postala zdrava a čvarci glavna namirnica hrono ishrane. Ipak, analitičari kažu da je problem mnogo dublji a tiče se toga se nestašice svinja.

- Čvaraka nema jer nema svinja. Srbija je nekada bila izvoznik svinjskog mesa a danas je uvoznik. Pa kako onda da imamo čvaraka? Zato i moraju biti skupi. Samo u 2023. do jula smo uveli 180.000 tona zamrznutog svinjskog mesa. Imali smo tri kuge od prvog svetskog rata, i ova poslednja afrička kuga je eutanazirala 54 000 svinja - rekao je analitičar Branislav Gulan.

Radosav Ančić iz Mačkata uzgaja svinje i pravi domaće proizvode među kojima su pršuta, slanina, čvarci. On ipak smatra da cijena nije visoka jer je sve drugo poskupjelo pa se to samo odražava na krajnji proizvod.

- Pa najobičnija salama je skupa, a čvarci su ipak nešto što je specijalitet Srbije. Sigurno su zdraviji od drugih industrijskih prerađevina od mesa. A treba posla oko svega i kako da vam kažem, morate da budete majstor da biste napravili dobre čvarke. Svaka umetnost ima svoju cenu - kaže Radosav.

Svinjokolj isplativiji od marketa

Više od 100 evra pripremite ako ovih dana želite da kupite samo po jednim kilogramom svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda, jer će vas toliko koštati kupovina buta i karea bez kostiju, pečenice, pršute, slanine, čvaraka i masti. Zbog toga, matematika pokazuje da je i ove godine, uoči sezone svinjokolja u Srbiji, posečenje daleko isplativije za kućni budžet, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana