Biljka koja je prava riznica zdravlja: Snižava holesterol i eliminiše upale

G.S
Biljka koja je prava riznica zdravlja: Snižava holesterol i eliminiše upale

Prokelj je povrtarska biljka iz porodice kupusnjača (kupus, kelj, karfiol) i predstavlja pravu riznicu zdravlja.

Mnoga istraživanja su potvrdila da sastojak sulforafan iz prokelja djeluje preventivno protiv karcinoma, posebno raka želuca, odnosno bakterije B. Pylori. Zahvaljujući sulforafanu, prokelj štiti od sunčevih zračenja te je odličan za zaštitu srca i vaskularnog Sistema od upalnih procesa.

Izgledom podsjeća na male glavice kupusa, i posjeduje sve drugo osim kalorija. Donosi osvježavajuću kombinaciju gorčine i blagog ukusa, stoga ga sparite sa jelom koje ima izražajan ukus ili sa prelivom koji u sebi sadrži balsamiko sirće, prenosi B92.

Ako želite da sačuvate sva blaga koja čuva prokelj, kuvajte ga kratko, a vodi za kuvanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.

Ovo povrće izuzetno je bogato proteinima, dijetetskim vlaknima, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima, među kojima posebno vitaminima C, A, K, E i B kompleksa. Dokazano je da osobe koje svakodnevno konzumiraju 300 grama prokelja imaju 37 odsto veću koncentraciju vitamina C u krvi.

Bogat je i mineralima, od kojih najviše ima kalijuma, mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Kalijum je važan sastojak ćelija i tjelesnih tečnosti koje pomažu kontrolu rada srca i krvnog pritiska.

Mangan je važan kao kofaktor za antioksidansne enzime, dok je gvožđe neophodno za stvaranje krvnih zrnaca. Istovremeno, sadrži i folnu kiselinu, kao i flavonoide.

Kao izuzetan izvor antioksidanasa pomaže u ublažavanju velikog broja zdravstvenih tegoba.

U tom smislu izuzetno je važan za podizanje imuniteta, ali i kao čistač organizma od štetnih sastojaka jer pospješuje bolji rad crijeva.

Zbog kompleksa vitamina koje posjeduje sprečava nastanak osteoporoze i čini kožu blistavijom. Za čuvanje mekoće i sjaja kože naročito su važni vitamini A i C. Postiže i antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Osim toga, preporučuje se i osobama koje imaju hronične bolove usljed degenerativnih promjena, kao što su reuma, artritis, išijas.

Istraživanja pokazuju da je najveća iskorišćenost nutrijenata iz prokelja ako ga konzumirate u obliku soka.

Na drugom mjestu po iskorišćenosti nutrijenata je konzumacija sirovog prokelja u salati. Ukoliko ne želite da jedete sirov prokelj onda je najbolje da ga skuvate na pari.

Kada se prokelj skuva, on izgubi dosta hranljivih sastojaka i ne preporučuje se ljudima oboljelim od karcinoma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana