YU Grupa 29. novembra slavi jubilej 50 godina u Kombank Dvor

Tanjug
YU Grupa 29. novembra slavi jubilej 50 godina u Kombank Dvor

BEOGRAD - Legendarni rok sastav YU Grupa proslaviće veliki jubilej, 50 godina karijere, koncertom na svoj rođendan 29. novembra u Kombank dvorani u Beogradu, u okviru muzičkog serijala “Pod maskama”, saopštila je promoterska kuća Long Play, organizator događaja.

Institucija jugoslovenskog i srpskog rokenrola nastupa u nekadašnjem Domu sindikata, što je samo uvod i mala najava, razrada za iduću godinu, kada pri normalnijim uslovima najdugoviječniji bend priprema veliki slavljenički spektakl, o čemu će fanovi i javnost biti naknadno obaviješteni.

“Yu Grupa je došla iz stopostotne ljubavi prema muzici, iz osećanja koje rokenrol izaziva u nama”, izjavio je zvanično ovim povodom basista benda Žika Jelić.

“Ta želja za stvaranjem muzike, pa da se ona predstavi drugim ljudima, da im pobudimo neka najlepša osećanja, to je sve uslovilo da mi trajemo. Ne postoji pravilo i ne može niko da proceni šta će i na koji način da prihvate ljudi i koliko dugo, a kad se desi, kao što se bilo sa ''Čudnom šumom'', ''Leptirom'', i sa puno pesama sa singl ploča kao ''Kosovski božuri'' koje sviramo i dan danas, super je osećanje da je nešto ostalo da živi toliko dugo godina, možda čak i posle nas”, kaže Jelić.

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa neuništivom braćom Žikom i gitaristom i pjevačem Dragijem Jelićem, sastav je imao brojne faze i postave, gdje je posljednjih 25 godina treći stožer gitarista Petar Jelić, njihov rođak.

Yu Grupa je objavila niz značajnih albuma, od debi materijala “Yu Grupa” (1973) do posljednjeg CD-a “Evo stojim tu” (2016), na kojima suzabilježene antologijske pjesme - “Crni leptir”, “Čudna šuma”, “Od zlata jabuka”, “Mornar”, “Dunavom još šibaju vetrovi”, “Pustinja”, “Odlazim”, “Sama”, “Dunave”...

Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović prvo su osnovali grupu radnog naziva “Idejni posed”, a onda u poznu jesen na tadašnji državni praznik, Dan republike, 29. novembar, na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga”, disk džokej Zoran Modli (1948-2020) je pozvao publiku da im odabere ime.

Posljednjih godinu dana članovi benda su izuzetno aktivni i zaista kao da ne umij da ostare, jer nastupaju svuda i neumorno osvajaju i druge prostore po Srbiji, na solo koncertima i u okviru mnogih festivala.

Koncerti serijala “Pod maskama” održavaju se u skladu sa trenutnim zdravstvenim propisima i preporukama, uz ograničen broj posjetilaca, distancu, obavezno nošenje maski, te je i ovaj nastup ograničen za broj posjetilaca, do 500 ljudi.

U ovom koncertnom serijalu nastupa tokom novembra i regionalna zvijezda Neno Belan & The Fiumens koji će pjevati hitove “Đavola”, alternativni rok bendovi Artan Lili i Kanda Kodža i Nebojša (KKN), pank rok sastav Čovek bez sluha (ČBS), a nedavno je tri koncerta u velikoj sali Kombank Dvorane održala Amira Medunjanin, u istoj organizaciji kuće Long Play.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana