Umro Dejvid Robak, osnivač kultne grupe Mazzy Star

Agencije
Umro Dejvid Robak, osnivač kultne grupe Mazzy Star

Gitarista, klavijaturista, producent i jedna od ključnih figura scene "Pejsli andergraund", Dejvid Robak preminuo je u 62. godini.

Robak je vjerovatno najpoznatiji kao osnivač benda Mejzi star, a bio je aktivan i u brojnim drugim. Smatra se najodgovornijim za novo interesovanje za psihodelični rok iz osamdesetih i devedesetih godina.

Predstavnik za medije benda je obavestio javnost o njegovoj smrti, ali uzrok nije saopšten.
Robak je možda bio i ključna figura "Pejsli andergraunda", scene neo-psihodeličnih rok bendova, bogatih gitarama i vokalnim harmonijama. Bio je suosnivač benda Rain Parade i Opal, ali je najpoznatiji verovatno postao kada je sa Houp Sandoval osnovao Mazzy Star.

Njih dvoje su taj bend osnovali 1989. godine u Kaliforniji, a od 1990. do 1996. objavili su tri vrlo cijenjena i kvalitetna albuma.

Najveći hit im je bio Fade Into you iz 1994. godine, čiji je eterični i snoliki zvuk postao jedan od zaštitnih znakova te ere.

Albumi Mazzy Star opisivani su kao mešavina popa, psihodeličnog roka sa dodirima bluza i folka, uz naduvani zvuk gitare alternativnog roka devedesetih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana