Stiven Spilberg protiv “Netfliksovih” filmova

Glas Srpske
Stiven Spilberg protiv “Netfliksovih” filmova

Nakon što je “Netfliksov” film “Roma” u režiji Alfonsa Kuarona prošle sedmice osvojio tri “Oskara”, filmski reditelj Stiven Spilberg izjavio je kako filmovima sa “striming” servisa treba da bude onemogućeno da se takmiče za buduće nagrade Akademije.

Spilberg će svoj stav iznijeti na predstojećem sastanku odbora guvernera Akademije za filmsku umjetnost i nauku. Predložiće promjenu pravila kako bi “striming” medijima poput “Netfliksa”, “Amazona” i “Hulua” bilo onemogućeno da se takmiče za nagradu “Oskar” ako njihovi filmovi nisu bili u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

- Spilberg se snažno zalaže za razliku između “striming” filmova i naslova u bioskopima - rekao je predstavnik Spilbergove kompanije “Amblin intertejment”.

Ovo nije prvi put da je Spilberg pokazao nezadovoljstvo zbog razlike u filmovima “s velikog platna” i onih “s malih ekrana”.

- Čim se posvetiš televizijskom formatu, ti si TV film - rekao je Spilberg prošle godine u jednom razgovoru naglasivši da takav film onda može da “zasluži 'Emi', ali ne i 'Oskara'“.

Iako je dodjela “Oskara” 2020. godine još daleko, filmska javnost ne skriva velika očekivanja od filma “Irac” Martina Skorsezea, u produkciji osporavanog “Netfliksa”.

Skorseze je za svoj najskuplji film do sada, koji govori o ubistvu sindikalca Džimija Hofe, okupio impresivnu glumačku ekipu koju čine Robert de Niro, Al Paćino, Džo Peši i Harvi Kajtel, da bi film mogao da bude u konkurenciji za “Oskara”. “Netfliks” je najavio da će se “Irac” krajem godine naći u ograničenoj bioskopskoj distribuciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana