Smjena na čelu Rokenrol kuće slavnih

Agencije
Smjena na čelu Rokenrol kuće slavnih

Jedan od osnivača Rokenrol kuće slavnih, dugogodišnji urednik časopisa Roling Stoun i aktuelni predsjednik ove institucije, Jan Vener (73), najavio je danas da se povlači sa funkcije 1. januara.

Vener je "carovao" u Kući slavnih rokera i organizovao godišnje svečanosti kada su primani novi članovi, super zvijezde, koje su prema ocjeni Upravnog odbora zaslužile da uđu u Panteon rokera.

Vremenom, Vener koji je sa poznatim producentom snimaka rok muzike Ahmetom Ertegunom ustanovio Kuću slavnih, postao je "desna ruka" Erteguna, a poslije njegove smrti izabran je za predsjednika.

Verner ima 73 godine, sam je tražio da ga razriješe funkcije i već je predstavio svog nasljednika Džona Sajksa, koji je sada predsjednik zabavnih programa radio giganta Hart Media.

"Osjećao sam da sa završio ono što sam planirao", kazao je novinarima Vener, koji će i dalje biti član Upravnog odbora.

Prema njegovom mišljenju, institucija Kuće slavnih rokera je sagrađena, stabilizovala se i dobro je organizovano njeno finansiranje.

Poručio je da je, poslije više od 30 godina koliko joj je na čelu, vrijeme je "za novu energiju, nove ideje i novu generaciju".

Mnogi koji su ga kritikovali zamjeraju mu da je u Kuću slavih primio malo žena, ali i mnogo tamnoputih muzičara.

On je odgovarao da boja kože nikako ne bi smjela da utiče na odluke kod primanja novih "besmrtnika".

"Oni koji se primaju, tu čast su zaslužili svojim radom, a prilikom ocjenjivanja ne smije da se gleda na boju kože i rodnu pripadnost", istakao je Vener.

Kada je osnivana Kuća slavnih rokenrola, bilo je onih koji su smatrali da to nije potrebno, jer ta vrsta muzike ne treba da se zatvara u muzeje, pošto je buntovnička, i u suprotnosti sa duhom roka.

Kuća slavnih rokera je osnovana 1983, a prvi put su birani članovi 1986. godine u hotelu Voldorf Astoriji. Muzej je otvoren 1995. u Klivlednu.

Vremenom su počeli da primaju muzičare koji ne pjevaju i ne sviraju samo rok, kao što su "Fjurios Fajf" i " Grendmaster Fleš", ali i pop pjevače i pjevačice poput Madone i Dženet Džekson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana