Presuda: Led Cepelin nisu plagijatori

Agencije
Presuda: Led Cepelin nisu plagijatori

Poslije gotovo nedjelju dana saslušavanja, porota je odlučila da pjesma "Stairway ti Heaven" grupe "Led Cepelin" nije kopija "Taurusa" benda "Spirit".

Anonimnim glasanjem porota se izjasnila da ne smatra povrijeđenim autorska prava pokojnog gitariste grupe "Spirit" Rendija Volfa i basiste Marka Endsa, čiji je predstavnik u ovom slučaju bio Majkl Skidmor. 

Tužba koja je pokrenuta prošle godine glasila je da je "rif u opadajućoj hromatskoj skali u renesansnom stilu" u pjesmi Staiteway to Heaven" "ukraden" od grupe "Spirit", koja je pjesmu "Taurus" objavila godinu dana prije spornog hita.

Iako porota smatra da su Pejdž i Plant svakako imali pristup "Taurusu", što su oni u svjedočenjima negirali, presudila je da pjesme nisu dovoljno slične da bi se jedna od njih smatrala "pokradenom". 
- Zahvalni smo na savjesnoj službi porote i zadovoljni što je presuđeno u našu korist, čime su okončane diskusije o porijeklu "Strairway ti Heaven" i potvrđeno ono što smo znali 45 godina - saopštili su "Led Cepelin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana