Počeo 59. Dragačevski sabor trubača u Guči: Vraćanje korijenima i počecima

Agencije
Počeo 59. Dragačevski sabor trubača u Guči: Vraćanje korijenima i počecima

Podizanjem saborske zastave na jarbol zvanično je počeo ovogodišnji Sabor trubača u Guči. U dragačevskoj varošici 59. put će se okupiti najbolji trubači, ali i saboraši iz brojnih zemalja regiona i svijeta.

Već od ranog jutra u Guči su počele pripreme za zvanično otvaranje Sabora, koje je obilježeno, kao i prethodnih 59 godina, dizanjem saborske zastave uz himnu Sabora “Sa Ovčara i Kablara”.

Saborovanje je počelo kod spomenika trubaču uz pucanje prangija. Najveća novina ovogodišnjeg programa je da se manifestacija vraća korijenima.

Saborovanje i takmičenje orkestara održavaće se u porti gučanske crkve, a ne na sportskom stadionu, kako je to bilo prethodnih godina. Guča se vraća počecima jer su se sabori prvih godina i održavali u porti crkve.

Tu će biti glavna pozornica, a okolo još tri manje. Čitav program biće emitovan uživo na nekoliko led ekrana u centru varošice. Trube će ove godine ukrstiti 16 najboljih trubačkih orkestara koji su se plasirali na predtakmičenjima prethodnih mjeseci.

Što se prvog dana tiče, tokom dnevnog programa, nakon otvaranja smotre, otvorena je i likovna izložba samoukih slikara iz Dragačeva, Kovačice, Uzdina, Oparića i Jagodine.

- Na prvom spratu Muzeja trube tradicionalno je postavljena privremena postavka umetnika iz tematike narodne tradicije i trubaštva. Sprat muzeja rezervisan je za stalnu postavku posvećenu Dragačevskom saboru - naveli su organizatori.

Istog dana otvoren je i Sajam knjiga, čime je dvorište muzeja ispunjeno štandovima lokalnih izdavača, ali i tezgama koje nude suvenire i turističke promotivne materijale dragačevskog kraja.

Prvi dan je bio rezervisan i za Sajam turizma, koji će svim prisutnima omogućiti da zavire u bogatu turističku ponudu Guče, Dragačeva i zapadne Srbije, te za predstavljanje Dragačeva u knjigama i publikacijama.

Što se muzičkog programa tiče, ove godine učestvuju trubački orkestri, foklorne i pjevačke grupe. Prvog dana upriličeno je takmičenje pionirskih i omladinskih orkestara Srbije, a u kasnim večernjim satima publici su se predstavili orkestri Saše Krstića i Dejana Jevđića, a svi su mogli da uživaju i u koncertu “Crvene jabuke”.

Tokom narednih dana na Saboru će nastupiti Stefan Mladenović, Marko Gligorijević, Ivan Đenadić, Marko Trnavac, Trubački orkestar Bobana Markovića i Biljana Krstić i mnogi drugi. Prema pravilima festivala, orkestar, odnosno trubač koji osvoji sve nagrade u takmičarskom dijelu stiče zvanje majstora trube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana