Penzionisao se najstariji svjetski di-džej

Srna
Penzionisao se najstariji svjetski di-džej

HONG KONG- Di-džej iz Hong Konga Rej Kordeiro penzionisao se poslije karijere duže od 70 godina, tokom koje je intervjuisao svjetske superzvijezde, uključujući „Bitlse“ i Eltona Džona, i dobio britansku kraljevsku nagradu za službu zajednici.

Kordeiro, koji drži Ginisov rekord kao di-džej sa najdužim stažom, penzionisao se prošlog mjeseca u 96. godini. Za sebe kaže da je najsrećniji di-džej na planeti.

„Čitavog života pričam o muzici i o svemu tome i nikada nisam ni pomislio da ću se penzionisati. Mislio sam da nikada neću ostariti“, rekao je on.

Kordeiro je rođen 1924. godine u Hong Kongu, a ima portugalsko porijeklo. Na njegov muzički ukus dok je bio dijete uticao je njegov brat, stariji deset godina, koji je sakupljao ploče grupa poput „Mils braders“ i „Endrjus sisters“.

Kordeiro je u mladosti radio kao čuvar u lokalnom zatvoru i službenik HSBC banke. Zbog ljubavi prema muzici počeo je da gradi karijeru na javnom Radiju Hong Konga.

Tokom tromjesečne obuke u Londonu na Bi-Bi-Siju 1964. godine iskoristio je priliku da intervjuiše „Bitlse“, najveći svjetski bend u to vrijeme, i smatra da je to bilo presudno za njegovu karijeru, prenio je AP.

Otišao je u izdavačku kuću EMI sa blokom i olovkom i zatražio intervju sa „Bitlsima“, a u srećnom spletu okolnosti rečeno mu je da dođe sutradan da obavi razgovore. EMI mu je pozajmio magnetofon, a on je na intervju ponio jedan magazin sa ovom grupom na naslovnici, koju su mu potpisali svi članovi benda.

„Ukupno imam 26 potpisa od svih Bitlsa i to vjerovatno vrijedi pravo bogatstvo“, izjavio je Kordeiro.

Intervju je bio kratak jer nije imao mnogo trake, ali se di-džej sjeća da je razgovarao sa svim članovima pojedinačno i da je DŽon Lenon pričao o ranim danima grupe u Hamburgu, gdje su živjeli u relativnom siromaštvu i svirali u klubovima.

Poznat po dubokom, umirujućem glasu, kačketu i mekom muzičkom repertoaru, Kordeiro je stekao lojalne slušaoce svoje sedmične emisije „Do kraja sa Rejem“, koja je emitovana od 1970. do prošlog mjeseca.

„Obavio sam svoj rad kao di-džej, radio sam ono što je bilo potrebno, a publika me je pratila, rasla sa mnom i sada je ima svuda širom svijeta. I dalje me slušaju na interentu“, rekao je Kordeiro i dodao da bi u životu, ako bi kretao ispočetka, ponovo odabrao isti posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana