Objavljene manje poznate fotografije Vudstoka

Agencije
Objavljene manje poznate fotografije Vudstoka

Do sada nepoznate fotografije Vudstoka prikazane su prvi put nakon 50 godina, nakon što je umjetnik Nik Klemet odlučio da skrene pažnju na rad fotografa jednog nezavisnog lista, Marka Gofa.

Gof je tokom festivala snimio stotine fotografija izvođača i publike, a neke od njih do sada niko nije vidio. Neke od fotografija su objavljene, a negativi su sačuvani u njegovom domu u Milvokiju i rijetko su pominjani dok je Gof odgajao dvije kćerke, mijenjao poslove i na kraju umro prošlog novembra.
Klement je odlučio da objavi desetine Gofovih fotografija, a njegove kćerke kažu da su one prozor u ono što je njihov otac vidio tokom haotičnog vikenda daleke 1969. godine.

Mark Gof je bio među akreditovanim novinarima koji su tada pratili festival, među kojima su bila najveća imena rok fotografije.
Gof je bio mornarički veteran duge kose i fotografisao je za nezavisni list “Kaleidoskop”.

Tokom vikenda od 15. do 18. avgusta kroz objektiv je gledao Arla Gutrija, D Bend i Ričija Hevensa, ali je išao po blatnjavim poljanama i slikao opčinjenu publiku.

Dio njegovog rada dokumentuje kontrakulturni pokret, a na jednoj njegovoj poznatoj fotografiji vidi se komičar Džordž Karlin koga hapsi policija zbog uvredljivog govora.

Gof je sačuvao 225 fotografija sa Vudstoka, a njegova bivša supruga Barbara Remings kaže da ih je oko 60 štampano u vrijeme kada su snimljene, uključujući onu sa Dženis Džoplin.

Gof je neke od svojih fotografija postavio na “Fejsbuku” povodom 40. godišnjice festivala, 2009. godine, a svoju pres-karticu i jedan broj fotografija poklonio je Muzeju u Vašingtonu za izložbu održanu te godine.
U to vrijeme izjavio je da o Vudstoku ranije nije razmišljao više nego kao o pet minuta u decenijama koje su nadolazile.

Mark Gof je nastavio da radi i vozi svoj Harli Dejvidson i dok se borio sa rakom pankreasa. Umro je 30. novembra prošle godine u 71. godini, samo nekoliko sedmica nakon što je Klement počeo da traga za njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana