Novi napad na bajke: Snježanin princ možda završi kao Pepe le Tvor

G.S.
Novi napad na bajke: Snježanin princ možda završi kao Pepe le Tvor

“Snježana i sedam patuljaka”, jedan od najpopularnijih Diznijevih crtanih filmova, nova je meta takozvane kulture otkazivanja, jer uključuje poljubac princa koji se događa dok glavna junakinja spava i to “bez njenog pristanka”.

Tematski park Diznilend u Kaliforniji otvorio se u petak prvi put nakon više od 400 dana otkako je započela pandemija virusa korona, a s njim i nov sadržaj nazvan “Očarana želja Snježane”.

No na portalu SF gejt (SFGate) ubrzo je objavljena recenzija dvije autorke u kojoj su upozorile na problem. Kažu da je uključen “poljubac koji princ daje Snježani bez njenog pristanka, dok ona spava, što nikako ne može biti prava ljubav ako samo jedna osoba zna šta se događa”.

“Nismo li se već složili da je pristanak u ranim Diznijevim filmovima glavni problem? Da podučavanje djece da ljubljenje, kad nije potvrđeno da su obje strane voljne da učestvuju, nije u redu”, napisale su u recenziji.

“Teško je da se razumije zašto bi Diznilend 2021. godine uključio scenu s tako staromodnom idejom o tome šta muškarac smije da učini ženi”, dodale su.

Recenzija je izazvala ogorčenje na društvenim mrežama i mnogi su ih optužili da su otišli predaleko.

“Snježana bi još uvijek spavala da zavisi o ludacima i kulturi otkazivanja”, “Prestanite da kritikujete klasike zbog kojih smo svi željeli srećan kraj, snove i mogućnosti za bolje”, samo su neki od komentara na ovu recenziju.

“Roditelji bi trebalo da podučavaju djecu pristanku, kao i razlici između stvarnog života i bajki. Odrasla sam uz bajke i i te kako sam razumjela važnost pristanka. Dopustite djeci da uživaju u čaroliji bajki”, navodi jedna majka.

Čak je i glumica Kristen Bel, koja je dala glas Ani u animiranom filmu “Frozen”, rekla da je sa djecom ozbiljno razgovarala o Snježani.

Iz Diznilenda su poručili da “žele da njihovi gosti vide porijeklo i tradiciju koje se ogledaju u pričama, iskustvima i proizvodima s kojima se susreću u interakciji s Diznijem i zato su ovo postavili kao dio sadržaja”, prenosi B92.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana